torsdag 14 februari 2019

Biluthyraren Procar erkänner fusk med mätarställningar

Procar erkänner att mätarställningen på hyrbilar manipulerats i flera års tid. Men erkännandet säger enligt Stundin långt ifrån hela sanningen. Bluffen pågick under längre tid än vad biluthyraren själv anger, anställda som tros ha manipulerat mätarställningarna finns kvar i företaget och en majoritet av bilarna har fått rejält kapade körsträckor.

Den isländska biluthyraren Procar avslöjades i tisdags med att ha manipulerat mätarställningen på över hundra bilar. Mätarna manipulerades både för att de skulle kunna fortsätta hyras ut till turister och för att de skulle bli lättare att sälja.

RÚV stod bakom avslöjandet. En tidigare anställd hade av en slump upptäckt det systematiska fusket. Efter att ha undersökt omfattningen visade det sig att det var mätarställningar på mer än hundra bilar som hade manipulerats. Vd:n Gunnar Björn Gunnarssons inloggning hade använts vid ett flertal tillfällen för att förfalska mätarställningarna.

Några timmar efter avslöjandet erkände Procar systematisk manipulering av hyrbilar. I ett pressmeddelande hävdade bolaget att bluffen pågick mellan 2013 och 2015. Den skulle ha omfattat minst hundra bilar. Under samma tidsperiod sålde Procar omkring 650 begagnade hyrbilar.

Procar bad om ursäkt för manipuleringen. Enligt uthyraren skulle de flesta mätarställningarna ha dragits tillbaka mellan 15 000 och 30 000 kilometer. Och den skyldige skulle vara en person som inte längre jobbade för företaget.

Vidare meddelade Procar att bolaget i samarbete med en advokatbyrå påbörjat en process där personer som köpt manipulerade bilar skulle kunna få ersättning för den värdeminskning som skulle bli en konsekvens av den faktiska körsträckan.

Men enligt Stundin finns det en rad osanningar i Procars förklaringar. Procar uppger att manipuleringen började eftersom det kom ut stora mängder begagnade hyrbilar på marknaden. Med lägre mätarställningar blev de lättare att sälja.

Det stämmer inte att de systematiska bluffarna upphörde 2015. Stundin uppger att manipuleringen fortsatte åtminstone fram till maj 2016. Av de tjugo fordon som såldes under året hade sjutton fått mätarställningarna manipulerade med mer än 30 000 kilometer.

Den största bluffen genomfördes den 13 april 2016. Då fick en Suzuki Jimny som körts i 170 347 kilometer en ny mätarställning på 64 589 kilometer. Den som svarade för den manipuleringen jobbar kvar på Procar. Och det gör också vd:n Gunnar Björn Gunnarsson som trots att han tycks ha varit inblandad i bluffen förnekar kännedom om manipuleringen.

Samtidigt som Procar blåste sina kunder gjorde bolaget en vinst på 200 miljoner isländska kronor. Försäljningen av begagnade hyrbilar uppgick enligt Stundin till 2 miljarder.

Samtök ferðaþjónustunnar, en organisation för företag inom turistnäringen, valde i går att ensidigt utesluta Procar som medlem. Organisationen skriver i ett pressmeddelande att Procar medgett omfattande och systematiska brott. Procar har därmed inte bara lurat kunder utan dessutom försämrat villkoren för konkurrerande företag. Därför efterlyser organisationen också en granskning av branschen.

Ett stort antal lurade bilköpare har redan hört av sig till Procars advokatbyrå. Bluffen har också hamnat på polisens bord och manipuleringen kommer att utredas. Þór­hild­ur Elín El­ín­ar­dótt­ir, informationsansvarig vid Samgöngustofa, säger i Morgunblaðið att Procar kan förlora tillståndet om företaget på något sätt skulle dömas för oegentligheter.

Halldóra Þorsteinsdóttir, lektor i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, säger till RÚV att det ur ett konsumenträttsligt perspektiv inte är tillräckligt att kompensera de köpare som lurats av Procar. I stället bör företaget köpa tillbaka de manipulerade bilarna:
"Den enda rätta vägen är faktiskt att låta köpen gå tillbaka. Så att konsumenten lämnar bilen - i det här fallet till biluthyraren - som återbetalar fordonets försäljningspris."
Här kan du läsa mer om hur Procar manipulerat bilar och lurat kunder.