tisdag 5 februari 2019

Halldór Laxness barnbarn skriver manus till Atómstöðin

35 år efter att filmatiseringen av Halldór Laxness roman Atómstöðin hade premiär blir den en pjäs på Þjóðleikhúsið i Reykjavík. Och manuset till uppsättningen kommer att skrivas av barnbarnet Halldór Laxness Halldórsson - mer känd under artistnamnet Dóri DNA.

Atómstöðin från 1948 var en av Halldór Laxness mest omdiskuterade romaner. Boken skildrar hur stadsliv möter landsbygd i andra världskrigets kölvatten. Han var själv inte särskilt nöjd med boken. Men för många läsare blev Ugla Falsdóttir något av en symbol för uppriktighet när hon flyttar tillbaka till glesbygden efter att i Reykjavík ha blivit besviken på politiker som hon anser säljer ut landet.

Filmen baserad på boken hade premiär 1984. Och till hösten och en bit in på 2020 blir Atómstöðin alltså en pjäs. Den kommer att spelas på stora scenen på Þjóðleikhúsið i Reykjavík.

Manuset till uppsättningen skrivs av Halldór Laxness Halldórsson, som är mer känd som Dóri DNA. Han är son till Guðný Halldórsdóttir som i sin tur var dotter till Halldór Laxness.