fredag 22 februari 2019

Har inte betalat Reykjavíkurdætur - erbjuds nu spela gratis

Trots att det har gått åtta månader har Reykjavíkurdætur fortfarande inte fått betalt för spelningen på festivalen Secret Solstice i Reykjavík. Men arrangörerna vill boka det isländska hiphop-kollektivet även i år. Den här gången erbjuds Reykjavíkurdætur att spela på Secret Solstice - utan någon som helst ersättning.

Musikfestivalen Secret Solstice arrangerades i Reykjavík första gången 2013. Årets upplaga äger rum 21 till 23 juni. Det kommer att bli en mindre festival än tidigare - både på grund av ekonomiska problem och missnöje från närboende till det dåvarande festivalområdet i Laugardalur.

Hiphop-kollektivet Reykjavíkurdætur var en av artisterna på förra årets festival. De har välkomnats tillbaka även i år. Men gruppen skriver på Twitter att de fortfarande inte har fått betalt för den spelning som de gjorde för åtta månader sedan:
"Secret Solstice hasn’t payed us for last year, when they gave us the shittiest slot. Now they’re asking us to play again but this time FOR FREE  😍 😍 Gotta love these motherfuckers"
Förra årets festival var ett ekonomiskt fiasko. Bolaget Solstice Productions, som då stod bakom festivalen, har fortfarande inte betalat många artister och funktionärer. Även personer som arbetade med andra av Solstice Productions arrangemang har blivit utan lön.

I sommar är det bolaget Live Events som arrangerar Secret Solstice. Och Reykjavíkurdætur har alltså fått erbjudande om att återvända till festivalen. Men den här gången vill alltså arrangören att de uppträder gratis.

Víkingur Heiðar Arnórsson är ny festivalchef. Han säger i Morgunblaðið att förfrågan om en gratisspelning inte tyder på bristande respekt för isländska artister. I stället hävdar han att det för Reykjavíkurdætur rör sig som en stor möjlighet eftersom de skulle få spela på huvudscenen före dagens huvudattraktion Pussy Riot:
"Secret Solstice har alltid stått bakom Reykjavíkurdætur. ... Det är inte som om jag skulle säga att de vore mindre värda än andra. Jag erbjöd dem en möjlighet och sade att om de inte ville ta den så kunde vi träffas och diskutera andra möjligheter där det erbjuds betalning."
Solstice Productions kontrolleras av affärsmannen Jón Ólafsson och några av hans släktingar. Jón Ólafsson är framför allt känd från skivbutikskedjan Skífan - som bommade igen de sista butikerna 2015 efter att ha funnits i 40 år - och flaskvattnet Icelandic Glacial, som enligt Viðskiptablaðið gick med totalt 7,3 miljarder isländska kronor i förlust mellan 2011 och 2016.

Det är Guðmundur Hreiðarsson Viborg, en ekonomi i 60-årsåldern som är bosatt på Kanarieöarna, som står bakom det nya arrangörsbolaget Live Events.