Med Hatrið mun sigra ('Hatet ska segra') tog sig Hatari i lördags till final i den isländska melodifestivalen. Bara genom att delta säger sig trion protestera mot att Eurovision Song Contest äger rum inom gränserna för en ockupationsmakt som åsidosätter mänskliga rättigheter. De utmanar Benjamin Netanyahu på isländsk brottning - och vill upprätta en bdsm-koloni i Israel om de vinner men är beredda att ge bort Västmannaöarna om de förlorar.
Hatari har de senaste åren gjort sig känd som en grupp som använder otraditionella metoder för att väcka uppmärksamhet. Förra året skickade Hatari till exempel ut ett pressmeddelande om ett samarbete med Landsbanki. Som motprestation för sponsringen skulle Hatari spela på bankens tillställningar och samtidigt erkänna att kapitalismen var omöjlig att besegra.
Flera isländska medier publicerade uppgifterna. Det visade sig dock snart att de var påhittade. Och fotot på en av medlemmarna och Landsbankis vd Lilja Björk Einarsdóttir var manipulerat.
Just kampen mot kapitalismen och avsiktliga självmotsägelser återkommer ständigt. Hataris verksamhet sker inom ramarna för Svikamylla ('bluff'), ett bolag som säger sig bekämpa kapitalism samt förvalta fastigheter och andra tillgångar.
Information om Hataris upptåg sprids genom webbplatsen Iceland Music News. Den presenteras som en nyhetssajt med fokus på isländsk musik och turism - men innehåller i själva verket bara uppdateringar om Hatari.
I lördags gick Hatari vidare till finalen i Söngvakeppni sjónvarpsins, den isländska melodifestivalen. Gruppens debut i tävlingen föregicks av en mängd underliga uttalanden och utspel. Inför debuten i detta sammanhang utmanade de enligt ett pressmeddelande Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på glíma, isländsk brottning:
"If the chosen Hatari trouser grip wrestling champion wins this fair match of glíma, members of Hatari reserve the rigths to settle within your borders establishing the first ever Hatari sponsored liberal BDSM colony on the Mediterranian coast. If prime minister Benjamin Netanyahu wins the glíma the Israeli government will be given full political and economic control of South-Icelandic Island muncipality Vestmannaeyjar. Members of Hatari will ensure the successful removal of the islands current inhabitants."
Hatari består av Matthías Tryggvi Haraldsson, Einar Stefánsson och Klemens Hannigan. I Stundin beskriver de Israel som en ockupationsmakt som inte respekterar mänskliga rättigheter. De anser därför att det är absurt att Island inte bojkottar Eurovision Song Contest. Genom att ställa upp i tävlingen kan Hatari indirekt protestera mot Israels behandling av Palestina:
"Om Islands representant inte utnyttjar sitt inflytande för att peka på det uppenbara, absurditeten som består i att fåna sig och dansa samtidigt som miljoner lever med begränsad frihet och ständig ovisshet om den egna avkastningen och säkerheten befinner sig ett stenkast bort så utnyttjas inte makten över dagordningen. Om Islands representant bortser från det att tävlingen i sin natur är politisk förminskar den behovet av ett kritiskt samtal om den israeliska staten."
I reglerna för Eurovision Song Contest sägs det bland annat att politiska budskap inte är tillåtna. Dessutom ska sedligheten respekteras. Det har de medverkande artisterna också skrivit under på i ett avtal. Hatari säger i Stundin att de inte räds en eventuell diskning för att Hatrið mun sigra skulle kunna betraktas som politisk:
"Detta är i sig en motsägelse eftersom det vore helt politiskt att framföra ett bidrag som skulle vara fritt från all politik och uppenbart att alla låtar som framförs på scenen i Tel Aviv kommer att såra mångas sedlighetskänsla. Den idealbild som visas upp i Eurovision är i sig helt politisk i tävlingens sammanhang liksom den berättigade kritik som har framkommit mot den. Därför är det en politisk omöjlighet att hedra ett sådant avtal eftersom det inte är någon tävlingssak att göra det från vår sida. Om tävlingens ledare på Island bestämmer sig för att dra tillbaka Island från Eurovision så är det den allra bästa grejen. Mot bakgrund av det rådande läget tycker vi att det är bäst att besvara det genom att skicka ett ovillkorligt budskap om förutsättningarna för Islands deltagande i melodifestivalen."Redan på hemmaplan har Hataris deltagande i tävlingen väckt starka känslor. Melodifestivalsexperten Jóhannes Þór Skúlason säger i Vísir att Hataris närvaro är "mycket hälsosam för tävlingen". Debatten om Hatari har också nått utlandet. Rob Holley, som rapporterar om Eurovision Song Contest i The Independent, skriver på Twitter att Hatari är hans favoriter i årets upplaga.
Margrét Friðriksdóttir har gjort sig känd i samhällsdebatten som en talesperson för konservativa värderingar. Inför lördagens tävling skrev hon på Facebook att Hatari skulle kunna påverka turistindustrin negativt:
"Islänningar skämmer alltid ut sig utomlands så jag skulle inte bli förvånad om folket skulle rösta fram bdsm-hatarna. Turistindustrin skulle sannolikt kollapsa, judar, judevänner och amerikaner skulle sluta komma, till och med sluta stödja oss."
Efter att Hatari gått vidare till finalen fortsatte Margrét Friðriksdóttir att kommentera utgången på Facebook. Hon skrev att gruppens framgångar illustrerade ett samhälle som fokuserade på mörker i stället för ljus och där höga självmordstal och konsumtion av antidepressiva läkemedel var utbredd:
"Kanske är det bäst att sluta att lägga sig i detta och låta Island sjunka till botten ifred i det mörker som många uppenbart gillar. ... För att vara ärlig håller jag på att ge upp detta, jag tänker att jag flyttar från detta mörker inom kort, jag mår nämligen inte bra i det ständiga mörker som Island verkar ha kommit så långt med."
Ólafur Jóhannsson, ordförande för Félagið Zion Vínir Ísraels, instämmer och funderar på om Hatari skickats av gud för att kristna ska vakna och ta strid mot mörkrets krafter. Annars - resonerar han - skulle gud inte tillåta Hatari.
Ívar Halldórsson, radiopratare i Bylgjan, uppmanar Magnús Geir Þórðarson, som är chef för public service-bolaget RÚV, att stoppa Hatari. Han skriver i Fréttablaðið att Hatari bryter mot tävlingsreglerna. Han uppmanar honom också att fortsätta se till så att melodifestivalen bjuder på familjevänlig underhållning:
"För att vara trogen min egen moraluppfattning kommer jag att stänga av tv:n och skämmas upp över öronen om hatarna får RÚV:s tillåtelse att gå upp på scenen i det isländska folkets namn med deras hatfyllda budskap; ett budskap som naturligtvis inte gör mycket annat än att underblåsa förakt, sedeslöshet och rasism. Och naturligtvis kan inget positivt eller gott komma av ett sådant sedeslöst beteende. Vi kan inte annat än förlora detta - på alla fronter. Ja, det skulle bli en lång tystnad i mitt hem dessa tre minuter som hatet skulle få trampa på fred och kärlek i europeiska medier."
Den andra finalplatsen gick till Hera Björk med Eitt andartak. Den andra uttagningen äger rum på lördag. Finalen sänds den 3 mars.