onsdag 13 februari 2019

Isländsk biluthyrare anklagas för manipulerade körsträckor

Biluthyraren Procar pekas ut för att systematiskt manipulera mätarställningar. Bluffen ska enligt en tidigare anställd gå ut på att både kunna hyra ut gamla bilar som körts långt som mer eller mindre nya till turister och att kunna sälja dem till högre priser. Procars vd Gunnar Björn Gunnarsson vill inte kommentera uppgifterna, rapporterar RÚV.

Den isländska biluthyraren Procar grundades sommaren 2009. Det var en av många nya uthyrare som bildades och växte snabbt under åren efter finanskraschen när turismen till Island ökade kraftigt. Men enligt uppgifter till RÚV ägnar sig Procar åt systematisk manipulering av mätarställningar.

Genom en tidigare anställd har RÚV fått tillgång till interna uppgifter om mätarställningar. De visar att bilarna körts betydligt längre än vad som visats på mätaren. Mätarställningen sänktes både inför försäljningar och uthyrningar.

Bluffen ska enligt uppgiftslämnaren ha börjat inför en sommarsäsong. Det ska då ha varit dags att byta ut flottan av Suzuki Jimny, en minijeep som är populär bland utländska turister. Visselblåsaren säger till RÚV att det var då som manipuleringen började:
"Det sker en sommar, där och då, då de behöver köpa nya bilar, som sagt nya Jimny-bilar. Men de bestämmer sig för att inte göra det utan i stället fräscha upp de gamla Jimny-bilar som de äger. Men då kan de naturligtvis inte hyra ut dem eftersom de i praktiken har körts så långt. Vissa av dem har körts långt över 200 000 kilometer. ... Då sänkte de mätarställningen på samtliga ända ned till 80 000 kilometer så att de var uthyrningsbara."
Visselblåsaren ska ha frågat företagsledningen och fått svaret att de enbart manipulerade mätarställningen för att kunna hyra ut bilarna utan att kunderna skulle klaga på att de redan körts så långt. Men Procar skulle inte sälja bilarna med felaktiga mätarställningar. Uppgiftslämnaren säger till RÚV att ett stort antal sådana bilar såldes ändå:
"Genom min inloggning kunde jag som sagt öppna en flik i systemet och då kunde jag se alla bilar som tillhört uthyraren. Då tittade jag naturligtvis på gamla bilar och då ser jag svart på vitt att mätarställningen har förändrats innan försäljning."
Det ska enligt uppgiftslämnaren röra sig om över hundra bilar som han själv kunde se att de hade manipulerats inför försäljning. RÚV har fått se dokumentation över nästan lika många fordon från Procar som haft högre mätarställningar registrerade i de egna systemen än vad de hade när de såldes. Samma system ska ha använts även för bland annat Nissan Pathfinder och Suzuki Grand Vitara:
"Då hade jag börjat inse att detta var planerat hela vägen. Och detta kan bara klassas som planerad brottslig verksamhet."
Att manipulera mätarställningen är inte särskilt svårt. RÚV berättar att det är lätt gjort med hjälp av utrustning som enkelt går att beställa över nätet.

Biluthyrare har dessutom ovanligt goda förutsättningar för att kunna manipulera körsträckorna. Nya bilar besiktigas för första gången efter fyra år. Eftersom uthyrarna i regel sköter underhållet av bilarna på egen hand kommer de aldrig till någon utomstående verkstad som registrerar mätarställningen.

Gunnar Björn Gunnarsson, vd för Procar, ställde inte upp på någon intervju. Enligt RÚV ska hans egen inloggning till systemet ha använts för att sänka mätarställningen på ett stort antal hyrbilar.

Polisen har nu fått en anmälan mot Procar som ska utredas. Anklagelserna kan leda till att Samgöngustofa fråntar bolaget tillståndet för uthyrningen, rapporterar RÚV.