söndag 3 februari 2019

Isländsk butik stänger efter 54 år med samma personal

För 54 år sedan öppnade Einar Kristinsson butiken Mosfell i Hella på södra Island. Redan inför invigningen anställde han Hjördís Guðnadóttir. Och bägge har varit kvar hela tiden trots att han är i 80-årsåldern. Men nu är det snart slut. Mosfell rear just nu ut samtliga varor och butiken läggs ned. Jakten på en ny ägare har inte lyckats, rapporterar Vísir.

Det var den 6 maj 1965 när Einar Kristinsson och Jón Óskarsson öppnade ett skrädderi samtidigt som de båda jobbade på kooperativet i Hella. I takt med att verksamheten växte slutade de på kooperativet för att satsa på det egna företaget. De grundade butiken Mosfell som var granne med skrädderiet.

Tillsammans skapade de något av ett imperium i Hella. De byggde en campingplats med en stugby och öppnade ett hotell. Den verksamheten sålde Einar Kristinsson för några år sedan efter att kollegan Jón Óskarsson gått bort.

Mosfell var från början i första hand en presentbutik. De senaste åren har allt mer hemelektronik letat sig in i sortimentet. I samband med 50-årsfirandet den 6 maj 2015 bjöd Mosfell kunderna på kaffe och tårta. 2013 kunde Sunnlenska rapportera om ett udda inbrott i butiken där tjuvarna inte bara stal elektronikvaror utan även stekpannor och kastruller.

Men nu är det snart över. Mosfell säljer nu hela sortimentet på rea. Einar Kristinsson säger till Vísir att han utan framgång försökt sälja butiken till en ny ägare. Han tror att ett skäl till att han inte hittade någon köpare kan vara butikens inriktning och att den inte moderniserats tillräckligt genom åren:
"Vi har inget för turister men de råkar förstås hamna här men det de handlar är inte mycket. ... Detta behöver naturligtvis förändras men det har inte gjorts och kanske på grund av det upphör vi. Det behöver komma in något för turister och lite nyheter och vara synliga på nätet. Vi är bara som vi var när vi började för 54 år sedan. Vi har inte förändrat något. Vi kan knappt använda dator."
Nedläggningen innebär att även Hjördís Guðnadóttir slutar. Hon har jobbat ihop med Einar Kristinsson ända sedan öppningen 1965. Hon säger till Vísir att ett annat skäl till att butiken upphör är att lokalbefolkningen i större utsträckning gör sina inköp på andra ställen:
"Jag upplever att människor åker och handlar någon annanstans, inte på stället. Det är helt omöjligt. Människor handlar inte i hembygden, vilket inte är bra."
Einar Kristinsson meddelade redan i oktober förra året i det lokala annonsbladet Búkolla att han tänkte sluta och att han gärna ville se en ny ägare. Så blir det alltså inte.