tisdag 26 februari 2019

Isländska språkprogrammet Orðbragð med svensk textDen tredje säsongen ser ut att ha blivit den sista för Orðbragð, ett populärvetenskapligt underhållningsprogram om det isländska språket som sändes i RÚV. Men till hösten blir det premiär för ett nytt språkprogram. Den här gången får Bragi Valdimar Skúlason sällskap av Björg Magnúsdóttir.

Med Orðbragð fick Island ett tv-program om språk som var rejält inspirerat av bland annat Fredrik Lindströms Värsta språket och Svenska dialektmysterier. Samtliga tre säsonger av serien var mycket populära. Programmet fick också flera priser. Det var första gången som RÚV gjorde ett språkprogram som kännetecknades av humor.

I höst börjar RÚV sända ett nytt språkprogram. Bragi Valdimar Skúlason - som var en av programledarna för Orðbragð - leder den nya serien tillsammans med Björg Magnúsdóttir. Det nya programmet får enligt RÚV namnet Kappsmál.

Flera avsnitt av Orðbragð finns på Youtube. Dessutom finns delar av olika program översatta till svenska. Det fanns intresse från SVT för att sända serien och därför textades delar på prov. SVT valde dock i slutändan att inte köpa serien. Ovan ser du de bitar av Orðbragð som översattes till svenska.