måndag 18 februari 2019

Lilja Alfreðsdóttir förnekar uppgifter om nytt toppjobb

Lilja Alfreðsdóttir har inga planer på att ta över som chef för Seðlabanki Íslands. Hon dementerar rykten om att hon skulle vara på väg att återvända till centralbanken - och hävdar att hon är nöjd med uppdraget som kultur- och utbildningsminister. Den nuvarande centralbankschefen Már Guðmundsson väntas sluta under året.

När Lilja Alfreðsdóttir våren 2016 tog steget in i politiken och utsågs till utrikesminister lämnade hon ett toppjobb vid Seðlabanki Íslands. Nu hävdar Miðjan att hon troligtvis kommer att återvända till centralbanken redan i år. Och då för att ersätta den nuvarande chefen Már Guðmundsson.

Már Guðmundsson utsågs till centralbankschef i juli 2009. Till sommaren har han alltså suttit i två femårsperioder. Han fyller 65 år i juni och det bedöms inte som troligt att han vill fortsätta i ytterligare fem år.

Lilja Alfreðsdóttir pekas alltså av Miðjan ut som trolig ersättare. Hon är i dag vice ordförande för Framstegspartiet samt kultur- och utbildningsminister. Enligt Miðjan ska hon redan ha diskuterat önskemålet med statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Det handlar inte bara om en önskan om att lämna politiken. Miðjan uppger att det dessutom ska finnas interna skäl. Lilja Alfreðsdóttir har betraktats som den givna efterträdaren till partiledaren Sigmundur Ingi Jóhannsson. Hon ska enligt Miðjan inte vara hans favoritkandidat. Han ryktas i stället förespråka socialminister Ásmundur Einar Daðason.

Lilja Alfreðsdóttir säger dock till RÚV att hon inte har några planer på att avgå. Hon tänker sitta kvar som kultur- och utbildningsminister hela mandatperioden:
"Jag är nöjd där jag är. Detta är en stark regering och vi har en statsminister med gott hjärta."
Det är statsminister Katrín Jakobsdóttirs uppdrag att utse en ny centralbankschef.