onsdag 6 februari 2019

Pirater i tyst protest mot skandalpolitiker från KlausturNär skandalpolitikern Bergþór Ólason i går ställde sig i alltingets talarstol för ett inlägg i debatten om kommunikationspolitik fick han i ett par sekunder sällskap av piratpartisterna Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir och Björn Leví Gunnarsson. De hade tagit på sig mössor med texten FO - en förkortning av Fokk ofbeldi, ett slagord som används mot mäns våld mot kvinnor.

Förra veckan återvände Bergþór Ólason till alltinget efter en två månader lång paus från politiken. Han var en av de fyra centerpartister som i november förra året avslöjades med att under en kväll på baren Klaustur i Reykjavík håna kvinnor och andra minoritetsgrupper.

Bergþór Ólason var tillsammans med partikamraten Gunnar Bragi Sveinsson den som fällde de grövsta uttalandena. Han kallade Folkets partis ledare Inga Sæland "en galen fitta" och beskrev kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir som "en kropp som dög åt min pitt" och beklagade sig över att han inte hade fått ha sex med henne.

Även Gunnar Bragi Sveinsson talade under barrundan en hel del om Lilja Alfreðsdóttir. Han sade att han både ville krossa och ha sex med henne.

När Lilja Alfreðsdóttir till sist kommenterade centerpartisternas uttalanden beskrev hon dem i en intervju i RÚV som våldsmän.

I går ställde sig alltså Bergþór Ólason i alltingets talarstol för ett inlägg i debatten om den kommunikationspolitiska planen för de fem kommande åren. För ett par sekunder ställde sig piratpartisterna Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir och Björn Leví Gunnarsson på varsin sida om honom. De hade båda på sig mössor med trycket FO, en förkortning för Fokk ofbeldi.

Fokk ofbeldi är en kampanj mot mäns våld mot kvinnor som drivs av FN:s kvinnoförbund på Island. Förbundet uppmärksammade den tysta protesten på Facebook.

När Gunnar Bragi Sveinsson var utrikesminister mellan 2013 och 2016 utmärkte han sig som en jämställdhetskämpe inom ramarna för FN. Nu pekades han alltså indirekt ut som en våldsman av ett förbund med anknytning till just FN.

Bergþór Ólason själv kommenterade inte de två piratpartisternas manifestation under debatten. Det gjorde inte heller självständighetspartisten Brynjar Níelsson som då fungerade som talman. Det gjorde däremot partikamraten Bryndís Haraldsdóttir som tog över som talman efter honom. Hon anmärkte på Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­irs och Björn Leví Gunnarssons beteende.

Kommenterade aktionen gjorde också en centerpartist. Sigurður Páll Jónsson vände sig till piratpartisten Sara Óskarsson. Hon skriver på Facebook att hans första reaktion var ett ironiskt "smakfullt". När hon svarade att det var centerpartisterna som borde skämmas ska han ha sagt att piratpartisterna saknade hyfs. Hon ska då ha påmint honom om hur hans partikamrater uttryckte sig på Klaustur.

Samtidigt fortsätter de fyra centerpartister - Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Bergþór Ólason och Anna Kolbrún Árnadóttir - som deltog i barrundan att försöka fälla visselblåsaren Bára Halldórsdóttir för att hon spelade in deras samtal. Efter att i domstol ha misslyckats få rätt till att samla in bevis inför en eventuell rättsprocess har de enligt Fréttablaðið nu vänt sig till Persónuvernd.

I en inlaga till myndigheten kräver kvartetten genom advokaten Reimar Pétursson att de får tillgång bilder från övervakningskameror från utekvällen. De kräver också att Bára Halldórsdóttir ska få böta för "ett olagligt ingripande i privatlivets helgd".

De fortsätter att hävda att Bára Halldórsdóttir på förhand skulle ha planerat att spela in deras samtal under barrundan. De hävdar bland annat att hon skulle ha förklätt sig till en turist och plockat på sig turistbroschyrer att läsa för att undgå uppmärksamhet. Dessutom tror de alltjämt att hon hade en medhjälpare på plats.

Bára Halldórsdóttir säger till RÚV att hon inte har något emot att filmer från övervakningskameror blir offentliga eftersom de kommer att visa att hon varken hade sällskap eller hade planerat något avslöjande:
"De visar bara just mig som går ut ur min bil."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.