torsdag 7 februari 2019

Sex av tio islänningar nöjda med Áramótaskaupið 2018Sex av tio islänningar gillade 2018 års upplaga av Áramótaskaupið. Men alla var inte lika förtjusta i den årliga nyårsrevyn. En majoritet av Centerpartiets väljare gör tummen ned. Nöjdast var Socialdemokraternas sympatisörer. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Ända sedan 1966 har Áramótaskaupið varit ett givet inslag i nyårsfirandet. Strax före tolvslaget samlas en majoritet av det isländska folket för att se den årliga nyårsrevyn i RÚV. Och 2018 var inget undantag. Men den senaste upplagan av Áramótaskaupið får ett ganska genomsnittligt betyg.

Hela 62 procent var mycket eller ganska nöjda med Áramótaskaupið. Bara 20 procent var ganska eller mycket missnöjda medan 17 procent inte kunde välja sida. Det gör 2018 års revy genomsnittligt populär. Men den får inte lika högt betyg som 2017 års upplaga som var en av de populäraste hittills.

Kvinnor och islänningar i åldern 18 till 29 år var i större utsträckning förtjusta i Áramótaskaupið. Mindre entusiastiska var män och pensionärer.

Skillnaderna var mycket stora mellan olika politiska hemvister. Hela 80 procent av Socialdemokraternas väljare uppskattade Áramótaskaupið. Men bara 32 procent av Centerpartiets anhängare gillade programmet. Det var dessutom 56 procent av Centerpartiets väljare som sågade programmet. Inte i någon annan väljargrupp var kritiken så utbredd.

Tummen upp gjorde 73 procent av Piratpartiets väljare, 71 procent av Centerpartiets, 68 procent av Renässans, 61 procent av Framstegspartiets, 49 procent av Självständighetspartiets och 45 procent av Folkets partis.

Här kan du läsa mer om Áramótaskaupið och ovan kan du se 2018 års program.