måndag 25 februari 2019

Skandalpolitiker från Klaustur förenas i Centerpartiet

Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason ansluter sig till Centerpartiet. De två skandalpolitikerna uteslöts ur Folkets parti efter barrundan på Klaustur där de hånade och kritiserade partiledaren Inga Sæland - och samtidigt försökte fyra centerpartister få dem att byta parti. När partibytet nu blir verklighet innebär det att Centerpartiet blir det största oppositionspartiet.

Tillsammans med fyra centerpartister satte sig Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason från Folkets parti på baren Klaustur i Reykjavík på kvällen den 21 november förra året. Medan en session pågick i alltinget bredvid drack de alkohol. Centerpartisterna stannade kvar långt efter midnatt.

Under barrundan försökte centerpartisterna få Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason att byta parti. Ólafur Ísleifsson utlovades posten som gruppledare. Samtidigt hånade centerpartisterna Folkets partis ledare Inga Sæland. Bergþór Ólason kallade henne "en galen fitta" - och samma substantiv använde också Ólafur Ísleifsson för att beskriva henne.

När samtalen från barrundan avslöjades en dryg vecka senare genom en visselblåsare uteslöts Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason ur Folkets parti. De ansågs ha ägnat sig åt partiskadlig verksamhet.

Själva förnekade de att de skulle ha övervägt att hoppa av till Centerpartiet. Men efter knappt tre månader som politiska vildar i alltinget väljer de nu att ansluta sig till Centerpartiet. De skriver i ett pressmeddelande att de i det nya partiet kommer att driva de frågor som de argumenterade för i valrörelsen hösten 2017 när de valdes in i alltinget för Folkets parti:
"På Centerpartiets arena anser vi oss kunna nå bättre resultat i våra stridsfrågor och stärka partiets sakpolitiska läge. Vi har en gemensam syn på nationens självständighet och suveränitet, dess makt över dess naturtillgångar och vikten av västerländskt samarbete. Vi anser att vi på Centerpartiets arena stärker vår ställning i alltinget för att driva på framåt i de frågor där väljarna gav oss sitt förtroende i det senaste alltingsvalet."
Partibytet ger inte bara Centerpartiet två nya mandat och 2,4 miljoner isländska kronor i bidrag kopplat till dessa två ledamöter. Centerpartiet blir också det största oppositionspartiet i alltinget. Tidigare hade både Centerpartiet och Socialdemokraterna sju mandat - men Centerpartiet växer nu alltså till nio mandat.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, skriver i ett brev till partimedlemmarna att han hoppas att de välkomnar Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson. Under tiden i alltinget har de redan samarbetat om flera förslag. Han räknar också med att alltinget kommer att hålla nya omröstningar om fördelningen av platser i de olika nämnderna.

En sådan omröstning skulle enligt den nya mandatfördelningen ge Centerpartiet förstahandsvalet bland de nämnduppdrag som tillfaller oppositionspartierna. Men för att en sådan omröstning ska genomföras krävs att 22 av alltingets 63 ledamöter röstar ja till förslaget. Och det är tveksamt om Centerpartiet kan samla ett så starkt stöd.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan inte räkna med något sådant stöd från något av de övriga oppositionspartierna: Socialdemokraterna, Renässans, Piratpartiet eller Folkets parti. Samtliga har mer eller mindre stängt dörren till allt samarbete med Centerpartiet. Och det är inte troligt att så många som tretton ledamöter från de tre regeringspartierna skulle ställa sig bakom kravet.

Centerpartiet har i dag inte längre någon ordförandepost i någon nämnd medan Piratpartiet och Socialdemokraterna har varsin - i välfärdsnämnden genom Halldóra Mogensen respektive konstitutions- och tillsynsnämnden genom Helga Vala Helgadóttir. Centerpartisten Bergþór Ólason röstades nyligen bort från ordförandeposten i miljö- och kommunikationsnämnden och ersattes av Självständighetspartiets Jón Gunnarsson.

Inga Sæland säger i Morgunblaðið att hon inte kommer att ha något som helst att göra med Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Hon har inte pratat med någon av dem sedan de uteslöts ur Folkets parti för snart tre månader sedan:
"Jag har inget intresse av dessa människor. De har svikit oss från A till Ö - både väljarna, tjänstemännen och alla. Jag kommer aldrig att jobba ihop med dessa människor, aldrig. De har visat sin sanna natur och jag är inte intresserad av det."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.