lördag 2 februari 2019

Stjärnkock i Reykjavík tänker inte sluta servera lunnefågel

Lunnefågel kommer inte att försvinna från matsedeln på Grillmarkaðurinn och Fiskmarkaðurinn i Reykjavík. Så länge som det är tillåtet att jaga arten tänker stjärnkocken Hrefna Rósa Sætran servera lunnefågel till kunderna. Svaret kommer efter kritik från guiden Páll Ásgeir Ásgeirsson. Han anser att restauranger borde sluta erbjuda lunnefågel eftersom arten är hotad.

Beståndet av lunnefågel på Island går med snabba steg mot en kollaps. Om inte utvecklingen vänder kommer ytterst få lunnefåglar att häcka på södra Island bara inom tio år. Dålig tillgång till föda har hämmat återväxten ända sedan 2005.

På norra Island är situationen bättre eftersom havet är kallare. Därför är också tillgången till föda bättre. Men på Västmannaöarna - där den största kolonin finns - har jakten de senaste åren varit mycket begränsad. I år tilläts jakt i sex dagar. Kommunpolitikerna har dock möjlighet att tillåta jakt i upp till 46 dagar.

Guiden Páll Ásgeir Ásgeirsson skriver på Facebook att isländska restauranger inte borde sälja kött från hotade arter. Lunnefågeln är sedan 2015 listad som en art som kan vara i fara. Samtidigt möter han många turister som inte säger sig förstå varför det är tillåtet med jakt på hotade sjöfåglar. Han riktar kritiken mot bland annat Fiskmarkaðurinn och Grillmarkaðurinn i Reykjavík:
"Jag anser att isländska restauranger inte bör sälja kött från utrotningshotade arter och kommer att uppmana de turister som jag träffar att bojkotta de ställen som gör det. Jag tycker att det är både oetiskt och dumt av restauranger att stödja lunnefågeljakt på detta sätt. Ju förr den upphör, desto bättre."
Stjärnkocken Hrefna Rósa Sætran, som står bakom de populära restaurangerna Grillmarkaðurinn och Fiskmarkaðurinn, svarar på Facebook att Páll Ásgeir Ásgeirsson i stället borde jobba för att få lunnefågeln fridlyst. Så länge som jakten är tillåten kommer hennes restauranger att servera lunnefågel:
"Vi köper lunnefågeln under den period som den får jagas. Det är många restauranger som erbjuder lunnefågel i Reykjavík och tveklöst många fler runt landet så jag förstår varför inte du lyfter fram mina ställen. Så länge som den får jagas så anser jag att den får vara kvar på menyn precis som den har varit de senaste årtiondena oavsett om det är på mina ställen eller några andra."
Här kan du läsa mer om hotet mot lunnefågeln.