torsdag 28 februari 2019

Tintin, Milou och kapten Haddock kan bli staty i Akureyri

För 77 år sedan gjorde Tintin, Milou och kapten Haddock ett strandhugg i Akureyri i Den mystiska stjärnan. Nu vill Akureyrarstofa resa en staty av de tre äventyrarna i stadens centrum. Ett tidigare försök strandade i diskussioner med rättighetsinnehavarna. Den här gången hoppas Akureyrarstofa att idén ska bli verklighet.

År 1942 mitt under brinnande världskrig utkom L'etoile mystérieuse, det tionde av Hergés seriealbum om Tintin. Det skulle dröja till 1971 innan den isländska översättningen Dularfulla stjarnan gavs ut. Den svenska titeln är Den mystiska stjärnan.

Den mystiska stjärnan utspelar sig i Norra ishavet. Men Tinni, Tobbi och Kolbeinn kafteinn - Tintin, Milou och Kapten Haddock - gör också ett strandhugg i Akureyri. De promenerar omkring i hamnen och på ett matställe hinner kapten Haddock dricka sig berusad.

Tintin, Milou och kapten Haddock angör Akureyri med fartyget Aurora. De stannar till i hamnen för att fylla på med olja och förnödenheter innan de fortsätter norrut på jakt efter en meteorit som tros kunna besvara viktiga frågor om universum.

Även om Hergé aldrig själv besökte staden är det uppenbart att han hade viss kännedom om Akureyri. På husväggar finns till exempel skyltar med Kea, det kooperativ som då dominerade näringslivet.

Nu vill Akureyrarstofa, som arbetar för att främja kultur, näringsliv och turism i kommunen, resa en staty över Tintin, Milou och kapten Haddock. Platsen som styrelsen har i åtanke är Torfunesbryggja i centrala Akureyri. Det var just där som de tre äventyrarna gick i land i berättelsen.

Vid det senaste styrelsemötet beslutade Akureyrarstofas styrelse att skicka en formell förfrågan till Hafnasamlag Norðurlands som disponerar marken vid hamnen. Styrelsen ska också kontakta rättighetsinnehavarna för att undersöka det upphovsrättsliga läget för en staty.

Det är inte första gången som det funnits liknande tankar. Tidigare har möjligheterna för att måla en husvägg i centrum med motiv från Den mystiska stjärnan diskuterats. Då gick inte kommunen vidare med projektet efter några kontakter med de belgiska rättighetsinnehavarna. Det stod då klart att kommunen inte hade fria händer med ett sådant verk.

Þórgnýr Dýrfjörð, vd för Akureyrarstofa, säger till RÚV att han hoppas att statyn ska bli en turistattraktion. Han har också förhoppningar om att den ska locka Tintin-läsare till staden. Men exakt hur statyn skulle kunna se ut är inte klart:
"Om jag skulle besvara frågan så skulle jag se framför mig något som åtminstone vore i närheten av naturlig storlek så att det sågs på långt håll. Detta är ju en mycket trafikerad plats. Där strömmar turister från kryssningsfartyg förbi."
Dularfulla stjarnan, Den mystiska stjärnan, var också det första Tintin-albumet som översattes till isländska.