fredag 15 mars 2019

Dömdes och greps samma dag - slipper fängelse

Samma dag som mannen dömdes för stöld och bedrägeri greps han för nya stölder och bedrägerier. Han slapp sitta av straffet i den första domen - men skulle tvingas i fängelse om han gjorde sig skyldig till nya brott. Mannen greps alltså samma dag som domen föll. Eftersom det inte registrerats vilket klockslag domen avkunnades slipper han fängelse ännu en gång.

Den 26 november förra året dömdes en man till 60 dagars fängelse för stöld och bedrägeri. Men domen var villkorlig. Om han inte gjorde sig skyldig till ytterligare brottslighet inom två år skulle han slippa avtjäna straffet.

Samma dag greps mannen åter av polisen. Han hade då först stulit en plånbok. Därefter begav han sig till en butik där han använde ett betalkort som fanns i plånboken för att handla. Med hjälp av kortet kunde han handla för 10 360 isländska kronor. Mannen gick vidare till en annan butik där han försökte handla för 1 995 kronor. Men där tog det stopp.

Om mannen hade gripits efter att domen föll skulle han alltså behöva avtjäna det tidigare straffet. Men nu slipper han. Héraðsdómur Norðurlands eystra har inte noterat vilken tid domen avkunnades. Han kan alltså ha gripits innan han kände till den. Och därför väljer domstolen att inte låta honom avtjäna det straffet.

Mannen döms nu till tre månaders fängelse. Även denna dom är dock villkorlig. Gör han sig inte skyldig till ny brottslighet inom två år behöver han inte sitta av straffet.

Här kan du läsa domen i sin helhet.