tisdag 5 mars 2019

Ficktjuvar stjäl från turister i Reykjavík och vid Gullfoss

Ficktjuvar som särskilt riktar in sig mot turister finns både på flera platser i centrala Reykjavík, vid Gullfoss och vid andra populära turistattraktioner. Inte sällan erbjuder sig tjuvarna att fotografera turister. När de har uppmärksamheten åt annat håll passar tjuvarna på att stjäla plånböcker och andra värdesaker.

Länge var Island förskonat från tjuvar som siktade in sig på just turister. Men det har ändrat sig under de senaste åren. Strax före nyår häktades till exempel en man misstänkt för ett sjuttiotal bilinbrott. I samtliga fall hade mannen brutit sig in i hyrbilar av modellen Dacia Duster och stulit värdesaker som datorer och kameror från turister.

Det har också förekommit en del inbrott i hotellrum och stölder av bagage.

Ficktjuvar har dock varit sällsynt. Även det ser nu ut att ha ändrat sig.

I Facebook-gruppen Bak­land ferðaþjón­ust­unn­ar varnar guiden Baldvin Jónsson för ficktjuvar. Han skriver att han först inte trodde på uppgifterna. Efter att ha fått höra om stölder från tre olika reseledare och grupper valde han dock att gå ut och varna för stöldrisken.

Baldvin Jónsson skriver att det rör sig om ficktjuvar som erbjuder sig att ta bilder på besökare vid populära turistattraktioner. Ficktjuvarna arbetar i grupp. Medan besökarna har uppmärksamheten på den som fotograferar dem passar en av kumpanerna på att stjäla plånböcker eller andra värdesaker.

I kommentarerna till inlägget är det flera som nämner Gullfosskaffi vid Gullfoss som en av de platser där ficktjuvar håller till. Andra nämner turistmagneter i centrala Reykjavík som Hallgrímskirkja, Sólfar och Harpa. Flera andra reseledare uppger att de har haft turister som utsatts för stölder.

Ásdís Kristjánsdóttir, som ansvarar för driften av Kaffi Gullfoss, bekräftar i Morgunblaðið att ficktjuvar rörde sig vid kaféet och vid vattenfallet under helgen. Hon säger att det är första gången på de tjugo år som hon jobbat vid Gullfoss som hon fått veta att tjuvar härjade i området:
"Vi har diskuterat det här om vi behöver ha en människa eller personal utanför för att varna folk. Jag hade tyvärr inte personal till det i dag, men om detta verkligen blir påtagligt så måste det finnas en säkerhetsvakt på området. Vi vill inte att våra gäster ska bli bestulna."
Ásdís Kristjánsdóttir berättar i Morgunblaðið att hon inte kontaktade polisen med anledning av stölderna. Polisen på södra Island har så mycket att göra att de inte har möjlighet att rycka ut för denna typ av brottslighet:
"Det har varit omfattande stölder ur butiken där stöldskyddet klipps bort från jättedyra plagg, men de har inte tid att ägna sig åt sådant."
Oddur Árnason, polischef i Suðurland, säger i Morgunblaðið att ingen som blivit bestulen har anmält brottet till polisen. Han känner dock till att ficktjuvar rört sig i regionen de senaste dagarna.

Här kan du läsa mer om tjuven som enbart stal från hyrbilar av modellen Dacia Duster.