fredag 29 mars 2019

Förhöjd beredskap efter jordskalven i Öxarfjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Över 2 000 jordskalv har sedan i lördags inträffat i Öxarfjörður. Nu höjer myndigheterna beredskapen i området. Boende i Kópasker och Kelduhverfi uppmanas att vidta åtgärder för att se till så att inredning och andra föremål inte utgör något hot om större skalv skulle inträffa. Det skriver Almannavarnir i ett pressmeddelande.

En långvarig och intensiv jordskalvssvärm började på nordöstra Island i lördags. De flesta skalven sker några kilometer sydväst om Kópasker. Epicentrum för majoriteten av skalven är ett område ute till havs i Öxarfjörður.

Jordskalvssvärmen visade i går inga tecken på att vara på väg mot sitt slut. Hittills har över 2 000 jordskalv inträffat i regionen sedan i lördags.

På kvällen den 27 mars uppmättes det hittills största skalvet i Öxarfjörður. Det hade en magnitud på 4,2. Flera större skalv följde under gårdagen. Det största skalvet under gårdagen inträffade klockan 5.48 och hade en magnitud på 3,8.

Inget tyder på att jordskalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. I stället rör det sig om skalv som uppstår i samband med att kontinentalplattorna glider ifrån varandra.

Nu höjer Almannavarnir beredskapsnivån i området. Skälet är just den jordskalvssvärm som nu pågår i området.

Myndigheten uppger i ett pressmeddelande att det framför allt rör sig om invånare i Kópasker och Kelduhverfi som nu behöver förbereda sig inför ett eventuellt jätteskalv. De uppmanas att se till så att husgeråd och annat bohag inte utgör några risker om större skalv skulle ske.

Veðurstofa Íslands skriver i ett pressmeddelande att ett jätteskalv inte kan uteslutas. Men vanligast är att jordskalvssvärmar så småningom ebbar ut. Det kan heller inte uteslutas att jordskalvssvärmen flyttar sig till andra platser i Tjörnessprickzonen, det område där de två kontinentalplattorna glider isär.

Jordskalv i området kan nå över magnituder på 6. Så stora skalv är dock mycket sällsynta. Senast ett så stort skalv inträffade i regionen var 1976. Hólmfríður Halldórsdóttir säger i Morgunblaðið att hon började lägga märke till jordskalven när glasdörrarna på ett skåp började skallra. Den aktivitet som nu pågår får många att minnas skalvet för 43 år sedan:
"Vissa får ett ryck när de upplever jordskalv och mår inte bra. Jag tycker inte att det är något problem. ... Det är inte ovanligt att det uppstår jordskalvssvärmar här."
Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen i Öxarfjörður.