onsdag 20 mars 2019

Garðabær tar emot hbtq-flyktingar från Afrika

Garðabær välkomnar i år tio hbtq-flyktingar. Det rör sig om personer som flytt till Kenya efter att ha utsatts för förföljelser i sina hemländer. Kommunfullmäktiges beslut kommer efter en förfrågan från socialdepartementet. Genom beslutet förbinder sig kommunen att stå för bostad samt nödvändig service och stöd i ett år.

Regeringen tänker i år erbjuda ett sjuttiotal kvotflyktingar en fristad på Island. Ett femtiotal personer kommer att få bostäder i Blönduós och Hvammstangi. Där handlar det om familjer som flytt från kriget i Syrien.

Nu står det klart att Garðabær också kommer att ta emot flyktingar. Kommunfullmäktige klubbade i går ett beslut om att välkomna tio kvotflyktingar. I det här fallet rör det sig om hbtq-flyktingar från olika afrikanska länder. De har efter förföljelser flytt sina hemländer och lever nu i flyktingläger i Kenya.

Inför mottagandet ingår socialdepartementet och Garðabær ett avtal. Där förbinder sig kommunen bland annat att ordna bostad i ett år och att stå för olika typer av stöd och service.

Dessutom vände sig Útlendingastofnun till Garðabær med en förfrågan om att ordna 40 till 50 tillfälliga bostäder för asylsökande. Sedan tidigare är det tre kommuner - Reykjanesbær, Reykjavík och Hafnarfjörður - som ansvarar för mottagandet. Trycket på dessa tre kommuner är ibland mycket högt. Nu ska Garðabær diskutera förfrågan.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.