onsdag 20 mars 2019

Handlare i Reykjavík beskyller gågator för dålig försäljning

I maj blir några av gatorna i centrala Reykjavík gågator på nytt. Men den här gången kommer inte trafiken att släppas fram efter sommaren. Delar av Laugavegur, Skólavörðustígur och Bankastræti stängs av för fordonstrafik för gott. Men långt ifrån alla handlare är nöjda med förändringen. Vissa beskyller gågatorna för minskande försäljning.

I höstas röstade 21 av 23 ledamöter i kommunfullmäktige i Reykjavík för en plan för hur några av stadskärnans populäraste shoppinggator ska förvandlas till gågator året runt. Sedan 2012 har delar av gator som Laugavegur, Bankastræti och Skólavörðustígur stängts av för biltrafik under somrarna. De har även stängts av under julhandeln och festivaler.

Opinionsundersökningar visar att det finns ett starkt stöd för gågatorna. Nöjdast är personer som själva är bosatta i centrala Reykjavík.

Men alla är inte nöjda. Centrumföreningen Miðbæjarfélagið presenterade i går en namnlista med underskrifter från 238 personer som driver företag i stadskärnan. Där vänder de sig mot gågatorna. De hävdar att gågatorna har negativ inverkan på försäljningen.

Bland undertecknarna finns en rad anrika butiker. Där märks bland annat bokhandlarna Penninn Eymundsson och Mál og menning. Men där finns inga av de butiker som främst siktar in sig på turister som kunder.

En av initiativtagarna är Bolli Ófeigsson, som äger Gullsmiðja og listmunahús Ófeigs på Skólavörðustígur. Han lägger skulden på den minskande försäljningen på gågatorna. Han säger till Vísir att kunderna i dag till 95 procent är utländska turister:
"Vi vill få så många som möjligt till centrum och vi vill naturligtvis får islänningar till centrum. De har mer eller mindre slutat komma men detta är islänningarnas centrum och Islands centrum och vi vill få vårt folk till centrum och vi vill att verksamheten ska kunna leva här."
Bolli Ófeigsson efterlyser fler parkeringsplatser och gator öppna för biltrafik. Han tycker också att det är för svårt att ta sig till centrum med buss.

Men Guðrún Jóhannesdóttir, som äger husgerådsbutiken Kokka på Laugavegur, håller inte med. Hon säger till RÚV att det finns ett brett butiksutbud i stadskärnan. Hon tror inte att gågatorna är skälet till att vissa handlare har svårt att locka kunder:
"Saken är bara den att driftsmiljön håller på att förändras otroligt snabbt. Det är helt annorlunda mot hur det var för tjugo år sedan. Jag talar nu inte om för fyrtio eller femtio år sedan. Detta befinner sig i ständig utveckling."
De handlare som motsätter sig gågatorna kan inte räkna med någon attitydförändring från majoriteten i kommunfullmäktige. Den 1 maj omvandlas många av de viktigaste shoppinggatorna till gågator. Och den här gången kommer flera av dem att förbli stängda för biltrafik när hösten kommer.

I det första skedet rör det sig om Laugavegur från Vatnsstígur och västerut, Bankastræti och nedersta delen av Skólavörðustígur. Men kommunen tittar på fler gator - bland annat i Kvosin och Laugavegur ända upp till Hlemmur.

Sigurborg Ósk Haraldsdóttir är kommunpolitiker för Piratpartiet och ordförande för planerings- och kommunikationsnämnden. Hon säger till RÚV att det inte finns fog för kritiken från vissa handlare om att förändringarna i centrum skulle ske utan samråd. Syftet med gågatorna är att förbättra både för handlare och alla som rör sig i stadskärnan:
"Jag anser att det har mycket positiv inverkan på livet i staden. Jag anser att det kommer att utveckla centrum och stärka det. Vi vet att det ökar handeln i centrum att öppna gågator. Vi har erfarenhet från våra grannstäder. Till exempel i Köpenhamn har många gågator öppnats och där ökade handeln med omkring 25 till 40 procent."
Här kan du läsa mer om gågatorna i Reykjavík.