måndag 25 mars 2019

Här sprängs skorstenen på Sementverksmiðjan i AkranesSnäcksand och ryolit var några av ingredienserna i den cement som tillverkades av Sementverksmiðjan i Akranes. Bygget började 1956 och två år senare togs fabriken i bruk. Efter finanskraschen blev det ekonomiskt omöjligt att fortsätta när byggindustrin krisade. 2012 upphörde den egna produktionen. Nu säljer Sementverksmiðjan importerad cement från Norge.

De senaste åren har fabriken vid hamnen i Akranes rivits steg för steg. I går var det dags för den kanske mest symboliska delen av rivningsarbetet: sprängningen av cementfabrikens skorsten.

Inför sprängningen utrymdes ett område med en radie på 160 meter från platsen. Vädret gjorde att den fick vänta - men 2.25:30 in på videon ovan sprängs den övre delen och efter 3.19:40 sprängs den nedre delen. Nedan kan du se två andra videor från sprängningen.Fabriksområdet är på 55 000 kvadratmeter. Där ska det i en första etapp byggas 368 bostäder samt butikslokaler. Innan bygget påbörjas kommer Faxabraut att höjas samtidigt som barriärer skapas för att undvika att höga vågor slår in över området.


Här kan du läsa mer om cementfabriken i Akranes.