söndag 3 mars 2019

Hatari och hatet segrar i isländska melodifestivalenFavorittippade Hatari blir Islands representant i Eurovision Song Contest. Hatrið mun sigra - trions hyllning till hatet där titeln betyder just 'Hatet ska segra' - gick segrande ur gårdagens final i Söngvakeppni Sjónvarpsins. I den avslutande duellen besegrade gruppen Friðrik Ómar med bidraget Hvað ef ég get ekki elskað?

Inför lördagens final var Hatari favorit till segern både hos spelbolagen och bland tittarna. Veckorna fram till finalen har kantats av en rad kontroverser. Flera debattörer - i synnerhet från kristna och konservativa kretsar - har beskrivit Hataris deltagande som ett tecken på moraliskt förfall och något som skulle kunna avskräcka turister från att besöka Island.

Men det hindrade alltså inte publiken från att rösta fram Hatrið mun sigra. Hatari tävlar i den första semifinalen i Tel Aviv den 14 maj. Finalen äger rum fyra dagar senare.

Hatari har under tävlingsveckorna riktat hård kritik mot Israels ockupation av Palestina. Det är dock inget som finns uttalat i Hatrið mun sigra. Inte minst på grund av att internationella spelbolag tror på en framskjuten placering för Island är det säkerligen något som kommer att bli aktuellt igen.

Något som Hatari ständigt återkommer till är kampen mot kapitalismen. I en intervju i Fréttablaðið sade Matthías Tryggvi Haraldsson, en av de två sångarna, att gruppen ändå verkar i ett kapitalistiskt system och att de därför "tänkte krossa kapitalismen och samtidigt kanske sälja några tröjor på vägen."

Matthías Tryggvi Haraldsson svarade på ungefär samma sätt i den direktsända tv-intervjun när det i går kväll stod klart att Hatari vunnit Söngvakeppni Sjónvarpsins:
"Vi är ett steg närmare att krossa kapitalismen. ... Vi kommer att utföra denna uppgift med noggrannhet och föra upp saker som har betydelse på dagordningen."
Hatari bildades 2015. De två övriga medlemmarna är Klemens Hannigan och Einar Stefánsson. I Morgunblaðið fick Matthías Tryggvi Haraldsson frågan om hur han trodde att det skulle gå för gruppen i Israel:
"Hatet ska segra. Europa kollapsa."
Om Hatari skulle gå vidare blir det första gången på fem år som ett isländskt bidrag till Eurovision Song Contest överlever semifinalen.


Ironi har liksom kritiken mot Israels ockupation av Palestina varit en ständig följeslagare till Hatari under tävlingsveckorna. I det inslag som sändes i går där gruppen presenterades valde de att baka en tårta, en blinkning till finansminister Bjarni Benediktsson som i en tidigare valfilm för Självständighetspartiet bakade just en tårta.

Svanhildur Hólm, Bjarni Benediktssons assistent, missade inte blinkningen. Hon skrev på Twitter att Hatari "lärt sig av de bästa". Bjarni Benediktsson själv fortsatte på Twitter:
"Gör människor vad som helst för röster?"
Tårtbakandet och röstfiskandet tog inte slut där. Ágústa Kristín Andersen, mamma till Matthías Tryggvi Haraldsson, bakade en Hatari-tårta och utlovade smakbitar samtidigt som hon uppmanade sina följare på Facebook att rösta på gruppen.En av de artister som slogs ut i semifinalerna var Þórdís Imsland med bidraget Hér og nú. Efter Hataris seger i semifinalen spelade hon in en egen version av Hatrið mun sigra som fick mycket uppmärksamhet.

Här kan du läsa mer om Hatari.