
Med en total yta på 30 000 hektar är Grímsstaðir á Fjöllum en av Islands största fastigheter. Det var många som höjde på ögonbrynen när Huang Nubo, en kinesisk affärsman med starka band till kommunistpartiet, ville köpa marken. Han hade planer på att investera 16,2 miljarder isländska kronor.
Huang Nubo ville förvandla Grímsstaðir á Fjöllum - en av Islands kallaste platser belägen en timme från närmaste samhälle - till en turistanläggning för välbeställda kineser. I visionen ingick ett lyxhotell med 100 rum, en stugby, en ridanläggning, en golfbana, ett spa och ett flygfält.
De storslagna planerna på en så otillgänglig plats förbryllade många. Inte ens under somrarna håller sig temperaturen alltid över nollan i Grímsstaðir á Fjöllum - vilket kanske inte är de bästa förutsättningarna för en golfbana.
Eftersom Huang Nubo inte var bosatt inom EES-området eller agerade genom ett bolag hemmahörande i EES-området behövde han dåvarande inrikesministern Ögmundur Jónassons godkännande. Det fick han inte.
Huang Nubo gav inte upp. Ihop med flera nordisländska kommuner grundade han bolaget Zhongkun Grímsstaðir ehf. Bolaget - där kommunerna skulle ha en aktiv roll - skulle köpa fastigheten. Den skulle i sin tur arrenderas till Huang Nubo i 40 år.
Det förändrade upplägget övertygade inte Ögmundur Jónasson. När han efterträddes av Hanna Birna Kristjánsdóttir var attityden betydligt mer positiv. Frågetecknen kring projektet fanns dock kvar. Många tvivlade på ekonomin. I de berörda kommunerna var det många som ifrågasatte den kommunala inblandningen i privata affärsintressen.
Samtidigt var det allt fler som funderade över Huang Nubos motiv. Åtskilliga oroade sig över banden till kommunistpartiet. Somliga trodde att det egentliga syftet med Grímsstaðir á Fjöllum var att fungera som ett kinesiskt fotfäste på Island. Inte minst var det glaciärälven Jökulsá á Fjöllum och stora vattentillgångar som pekades ut som tänkbara skäl till intresset.
Motgångarna för Huang Nubo fortsatte. Och intresset för fastigheten svalnade. Inte heller gynnade det Huang Nubo när han i Washington Times dömde ut islänningar som sjuka och svaga. Han hävdade att det var rädsla för en stark människa som han själv som stoppade affären.
Under hösten 2014 upphörde i praktiken allt arbete inom Zhongkun Grímsstaðir ehf. Kommunpolitikerna hade då i flera månaders tid försökt få ett besked från Huang Nubo om han ville gå vidare med planerna. Det spekulerades i att skälet till att han drog sig ur var misstankar om ekonomisk brottslighet inom hans kinesiska koncern Zhongkun Group.
Så småningom blev det Jim Ratcliffe, en av Storbritanniens rikaste män, som köpte Grímsstaðir á Fjöllum. Hans planer för fastigheten är oklara. Men han har de senaste åren köpt ett stort antal fastigheter på norra Island. Han hävdar att det enda syftet är att skydda fisket i isländska älvar.
Zhongkun Grímsstaðir ehf. är nu på väg mot konkurs. Förhandlingarna inleddes i Héraðsdómur Norðurlands eystra i går. Bolaget har skatteskulder på omkring 2 miljoner isländska kronor. Huang Nubo var inte på plats. Det har inte heller funnits några rapporter om att han ska ha besökt Island sedan affären stoppades.
Under en tid var försäljningen av Grímsstaðir á Fjöllum till Huang Nubo en fråga av sådan dignitet att den höll på att spräcka regeringen. Nu ryktas det att de kommuner som ville hjälpa honom att arrendera fastigheten genom att köpa den inte längre får kontakt med honom. Och skattebetalarna riskerar att få bekosta bolagets skatteskuld.
Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.