tisdag 19 mars 2019

Island och Storbritannien överens om fortsatt handel

Handeln och utbytet mellan Island och Storbritannien fortsätter som tidigare även efter ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal. Förhandlingarna mellan Island, Norge och Storbritannien blev klara i går kväll. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson välkomnar avtalet med Islands viktigaste handelspartner.

Om tio dagar lämnar Storbritannien EU. Det är troligt att premiärminister Theresa May försöker skjuta upp utträdet eftersom det i dagsläget inte finns något avtal mellan EU och Storbritannien. Och utan ett avtal finns en rad frågetecken för hur samarbetet mellan länderna ska fortsätta.

Sedan tidigare har Island och Storbritannien kommit överens om villkoren för islänningar bosatta i Storbritannien och britter bosatta på Island. Ingen kommer att tvingas flytta på grund av ett brittiskt utträde utan avtal. I stället kan de fortsätta leva i respektive land på samma sätt som tidigare. Länderna har dessutom kommit överens om flygtrafiken.

Handelsfrågorna har varit något svårare att lösa. Förhandlingarna ska enligt uppgifter i det närmaste ha blivit klara i fredags. I går kväll gav Storbritannien, Norge och Island klartecken till en överenskommelse.

Överenskommelsen innebär att handeln mellan länderna kan fortsätta enligt samma villkor som i dag. I praktiken är det nya avtalet en förlängning av EES-avtalet. Det innehåller enligt NTB inga förändringar av tullar. Däremot ingår inte tjänster i avtalet.

Avtalet är provisoriskt. Det är också tecknat som ett slags nödlösning om Storbritannien skulle lämna EU utan avtal. Om det skulle ske kan avtalet mellan Island och Storbritannien förhandlas om för att anpassas till de nya myndigheterna. Tanken är dock att det i första hand ska fungera som en brygga under en avtalslös övergångsperiod.

Storbritannien har tidigare kommit överens om liknande avtal med Schweiz och Liechtenstein. Liam Fox, Storbritanniens handelsminister, bekräftade i går kväll på Twitter att avtalet var i hamn:
"BREAKING: Our negotiators have just initialled a trade agreement with Iceland & Norway for the European Economic Area. This is the 2nd biggest agreement we're rolling over and trade with EEA is worth nearly £30bn. This is on top of the agreement we’ve signed with Liechtenstein."
Tanken är att avtalet mellan Storbritannien och Island ska undertecknas i nästa vecka. Utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson säger till RÚV att nästa steg är att förhandla fram ett långvarigt avtal mellan länderna:
"Det spelar ingen roll hur de lämnar för våra egna intressen ska vara tillgodosedda så gott som möjligt, men vi bestämmer inte över hur utfallet blir mellan britterna och EU vilket kan ha inverkan på oss. Sedan väntar nästa uppgift som är en framtidsöverenskommelse i Storbritanniens och Islands relationer. Det här är provisoriskt men vi har varit mycket nöjda med kommunikationen med britterna och räknar inte med annat än att vi får ett bra resultat när det gäller ländernas framtida utbyte."
Storbritannien är Islands enskilt viktigaste handelspartner. Britter är också den näst största turistgruppen till Island.