söndag 31 mars 2019

Kaféet vid Skaftafell stänger i april - ingen till ta över

Kaféet vid Skaftafell har öppet för sista gången i dag. Nationalparken Vatnajökulls ledning håller serveringen stängd hela april. Därefter är det oklart om kaféet kommer att öppna på nytt. Styrelsen anser inte att serveringen ingår i nationalparkens kärnverksamhet. Men bristen på bostäder i närheten har hittills gjort att det inte finns någon som vill ta över.

Skaftafell ingår i nationalparken Vatnajökull. De flesta av besökarna stannar för att campa, uppleva naturen, besöka vattenfallet Svartifoss och gå upp på glaciären Svínafellsjökull. Men för många utgör Skaftafell starten för längre vandringar.

Nationalparken Vatnajökull driver sedan länge en servering i Skaftafell. Men i dag är sista gången på en månad som den är öppen. Och det är oklart om den öppnar längre fram i vår.

Vid ett styrelsemöte i augusti förra året fastslog nationalparkens styrelse att serveringen inte ingick i kärnverksamheten. Dessutom var det svårt att få kaféet att gå runt. Därför beslutade styrelsen att i stället försöka få någon annan att ta över.

Flera ska ha visat intresse för att ta hand om serveringen i Skaftafell. Men några anbud har nationalparkens ledning inte fått. Skälet är enligt ett pressmeddelande att det råder stor brist på bostäder för anställda i området.

Förhoppningen är ändå att någon ska ta över serveringen. Eftersom styrelsen redan beslutat om att lägga ut den på entreprenad finns kaféet inte med i nationalparkens planer för 2019. Ska det öppna på nytt i nationalparkens regi behövs nya beslut.

I april kommer serveringen alltså att vara stängd. Målet är dock att hitta en långsiktig lösning.