lördag 9 mars 2019

Kommunchefer vill att Google gör Västfjordarna snöfritt

Jón Páll Hreinsson har tröttnat på att Bolungarvík är täckt av snö i Google Maps. Därför har han i egenskap av kommunchef vänt sig till företaget med en vädjan om en snöfri satellitbild. Han tror att snön avskräcker turister från att besöka Bolungarvík. Och han får medhåll av Guðmundur Gunnarsson i grannkommunen Ísafjörður.

Bolungarvík i Västfjordarna är en av Islands nordligaste tätorter. Regionen är dessutom landets kyligaste. Under vinterhalvåret är marken ofta täckt av snö. Därför är det också så som många turister upplever Bolungarvík med omnejd när de använder Google Maps.

Nu har kommunchefen Jón Páll Hreinsson tröttnat. Han skriver på Facebook att han vänt sig till Google med en förfrågan om att byta ut den befintliga kartan mot en snöfri bild. Hittills har han dock inte fått något svar:
"Jag vet inte hur det är med er, men det går mig verkligen på nerverna att delar av Västfjordarna (däribland Bolungarvík, täcks av snö i Googles karttjänst. Jag tycker själv att detta är irriterande när jag behöver använda kartan som jag gjorde i morse för att räkna ut körtider mellan platser. Men inte desto mindre tänker jag på de miljoner som nu tittar på Västfjordarna som resmål och ser ... tja, egentligen väldigt lite på grund av snön."
Jón Páll Hreinsson skriver att det är ett faktum att det snöar en hel del i Bolungarvík. Men det gör honom alltså inte mindre missnöjd med Googles bildval. Han uppger att en rad andra nordliga städer i andra länder visas med barmark.

Kommunchefen i Bolungarvík är inte ensam om att vara kritisk mot Google. Guðmundur Gunnarsson, kommunchef i grannkommunen Ísafjörður, instämmer på Facebook i kollegans budskap:
"Det är helt rätt av Jón och sådana saker har betydelse. Ísafjörður har ofta och upprepat bankat på hos Google och påpekat detta skadliga snöfelet i deras kartor."
Inte heller Guðmundur Gunnarsson säger sig ha fått någon respons från Google på sina klagomål.