fredag 29 mars 2019

Miljonskuld till flyguthyrare tvingade Wow Air i konkurs

En skuld på 300 miljoner isländska kronor till flyguthyraren Air Lease Corporation tvingade sju av Wow Airs flygplan kvar på marken i går natt. Flygstoppet innebar snart att allt hopp om att rädda det krisande flygbolaget var ute. Omkring 1 100 anställda mister sina jobb i Wow Airs konkurs. Men fler varsel är att vänta inom den isländska turistnäringen.

Redan i måndags skulle det ha kommit ett besked om Wow Airs framtid. De flesta fordringsägarna har de senaste dagarna gått med på att omvandla fordringarna mot totalt 49 procent av aktierna i bolaget. Det som saknades var en investerare som ville köpa 51 procent av Wow Air.

Tonen har i veckan varit ganska positiv - trots en rad kraftigt försenade och inställda flyg. Men under natten mot torsdagen tog det plötsligt stopp. Inom loppet av några timmar förvandlades det som först sades vara ett tillfälligt flygstopp till en konkurs.

Wow Air skulle i onsdags betala en skuld på 300 miljoner isländska kronor till Air Lease Corporation, det bolag som Wow Air leasar en stor del av flottan av. Wow Air kunde inte betala. Svaret från Air Lease Corporation blev enligt Fréttablaðið att tvinga kvar sju flygplan på marken i USA och Kanada.

Isavia, det statliga isländska bolaget som bland annat driver flygplatsen i Keflavík, bekräftade i ett pressmeddelande i går att ett av Wow Airs flygplan hållits kvar på marken under en längre tid. Wow Air har skulder till Isavia på omkring 1,8 miljarder isländska kronor för obetalda landningsavgifter.

Konkurshotet har ända sedan förra sommaren krupit allt närmare för Wow Air. Vid en konkurs befarade Air Lease Corporation att gå miste om stora tillgångar om flygplanen skulle befinna sig på Island. Därför stoppade uthyraren Wow Air från att flyga dem tillbaka till Keflavík.

I ett första pressmeddelande hävdade Wow Air att trafiken tillfälligt stoppats i väntan på att de sista detaljerna med en ny ägarkonstellation skulle bli klara. Ny information skulle presenteras klockan 9 isländsk tid. Men redan 8.30 lämnade Wow Air in flygtillståndet till Samgöngustofa. Klockan 13.30 var konkursen ett faktum.

Wow Airs konkurs innebär att omkring 1 100 anställda förlorar sina jobb. De kommer heller inte att få ut någon lön i mars. Konkursen är den största i sitt slag på Island. Aldrig tidigare har så många anställda blivit av med sina arbeten vid ett enda tillfälle.

Varslen kommer dock inte att sluta där. Wow Airs konkurs kommer att tvinga fram uppsägningar inom turistnäringen - och inte minst hos olika typer av underleverantörer.

Airport Associates - som skötte Wow Airs markservice i Keflavík - har omkring 400 anställda. En gissning är att omkring halva personalstyrkan kan tvingas bort. Bolaget har kallat till ett personalmöte i dag. Nedskärningar väntar sannolikt även för Isavia.

Kynnisferðir - som använder varumärket Reykjavík Excursions - sade i går upp 59 anställda. Bolaget hänvisade både till Wow Airs konkurs och andra omständigheter. Bolaget förlorade nyligen uppdraget att transportera Icelandairs personal till och från flygplatsen i Keflavík. Beslutet är också en konsekvens av att turismen tros minska i år.

Suðurnes blir sannolikt den region som drabbas hårdast av Wow Airs konkurs. I Reykjanesbær räknar kommunen med att 600 till 700 invånare förlorar sina jobb. I ett uttalande beklagar politikerna i kommunfullmäktige konkursen. Magnús Stefánsson, kommunchef i grannkommunen Suðurnesjabær,
skriver i ett uttalande att kommunen nu förbereder en handlingsplan för att möta konsekvenserna av konkursen.

Skúli Mogensen, Wow Airs grundare och vd, skriver i ett brev till de anställda att konkursen förmodligen är det svåraste han upplevt. Han har tidigare medgett en rad strategiska misstag - bland annat den stora satsningen på flyg till Nordamerika och införandet av dyrare biljettkategorier:
"I will never be able to forgive myself for not taking action sooner since it is evident that WOW was an amazing airline and we where on the right track to do great things again. I wish we had more time and could do more since all of you deserve so much better and I am deeply sorry to put you in this position."
Regeringen samlades i går förmiddag för att diskutera läget. I ett pressmeddelande uppger regeringen att den följer utvecklingen - bland annat hur det går för strandsatta resenärer att ta sig till sina slutliga destinationer. Regeringen beklagar också att Wow Air inte lyckades hitta de investerare som var nödvändiga för att överleva:
"Det ekonomiska läget är starkt och ekonomin är väl förberedd för att ta sig an denna utmaning. Den ekonomiska effekten blir i första hand på kortare sikt och kräver en omvärdering av planerna, men effekten på längre sikt avgörs av utvecklingen på marknaden."
Många av Wow Airs anställda har troligen goda möjligheter att snabbt hitta nya jobb. Bolagets flotta - som enbart består av Airbus - har blivit mycket attraktiv efter flygförbudet för Boeing 737 Max 8 och Max 9.

Konkursen kommer att bli kostsam även för samhället. Statens kostnader för arbetslöshetsersättning och kommunernas minskande skatteintäkter handlar om mångmiljardbelopp. Det är sannolikt att den isländska kronans kurs kommer att sjunka.

Icelandairs aktie steg på Reykjavíkbörsen i går från 8,17 till 9,36 kronor, en ökning med 14,6 procent.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.