fredag 1 mars 2019

Ny jordskalvssvärm skakar Kolbeinsey

Illustration: Veðurstofa Íslands
En serie kraftiga jordskalv inträffade norr om Kolbeinsey i går. De två största skalven skedde med bara sex minuters mellanrum och uppmättes till 4,3 respektive 4,1. Jordskalvssvärmen mattades av under torsdagsförmiddagen. Majoriteten av skalven ägde rum på stora djup. Det är den andra stora jordskalvssvärmen vid Kolbeinsey i februari.

Kolbeinsey är Islands nordligaste utpost. Den lilla klippön ligger drygt tio mil från det isländska fastlandet. Ön ligger mitt i en sprickzon mellan de två kontinentalplattorna. Därför är jordskalv i området mycket vanliga.

Under onsdagen och torsdagen inträffade ett fyrtiotal jordskalv norr om Kolbeinsey. De två största skalven skedde på torsdagsmorgonen. Klockan 7.37 inträffade ett jordskalv som hade en magnitud på 4,1. Sex minuter senare skedde ett jordskalv med en magnitud på 4,3.

Ytterligare femton jordskalv hade en magnitud på minst 3. Majoriteten av skalven skedde på omkring tio kilometers djup.

Jordskalvssvärmen vid Kolbeinsey ebbade ut i går förmiddag. Det var den andra större serien av jordskalv i området under februari. I början av månaden drabbades ett havsområde mitt emellan Kolbeinsey och den norska vulkanön Jan Mayen av en jordskalvssvärm.

Här kan du läsa mer om jordskalv vid Kolbeinsey.