söndag 10 mars 2019

Þórunn Egilsdóttir har bröstcancer - lämnar alltinget

Þórunn Egilsdóttir har drabbats av bröstcancer. Medan hon genomgår behandling lämnar hon sin plats i alltinget, uppdraget som fjärde vice talman och sin post som Framstegspartiets gruppledare. De två senare rollerna tar i stället Willum Þór Þórsson. Ersättare i alltinget blir inledningsvis fårbonden Þórarinn Ingi Pétursson.

I det senaste alltingsvalet var Þórunn Egilsdóttir Framstegspartiets toppkandidat i den nordöstra valkretsen. Med sex år bakom sig i alltinget tillhör hon partiets mer erfarna ledamöter. Men nu tar 54-åringen alltså en paus från politiken. Hon skriver på Facebook att hon drabbats av bröstcancer och att hon nu kommer att genomgå behandling:
"Jag har aldrig gett mig in i en kamp för att förlora och tänker inte börja med det nu. Optimistisk, beslutsam och omgiven av mina människor tänker jag ta mig an uppgiften."
I alltinget är Þórunn Egilsdóttir dessutom Framstegspartiets gruppledare och fjärde vice talman. De uppdragen går nu till Willum Þór Þórsson.

Ersättare blir inledningsvis Þórarinn Ingi Pétursson, fårbonde på gården Grund i Grýtubakkahreppur norr om Akureyri. Han kommer dock att återvända till gården när lamningen kommer i gång om ett par månader. På gården har Þórarinn Ingi Pétursson omkring 900 tackor.

Nästa avlösare blir Hjálmar Bogi Hafliðason. Han arbetar som lärare i Húsavík och sitter även i kommunfullmäktige i Norðurþing. Han har tidigare gått in som ersättare vid flera tillfällen de senaste åren.

I förra alltingsvalet var Hjálmar Bogi Hafliðason nummer fyra på Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen efter Þórunn Egilsdóttir, Líneik Anna Sævarsdóttir och Þórarinn Ingi Pétursson.