torsdag 28 mars 2019

Över 500 jordskalv i Kópasker enbart under gårdagen

Illustration: Veðurstofa Íslands
Enbart under gårdagen skedde över 500 jordskalv i Öxarfjörður sydväst om Kópasker. Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 4,2. Både det skalvet och flera efterskalv kändes tydligt i Kópasker med omnejd. Den jordskalvssvärm som nu pågår har sitt epicentrum i samma område som 1976 års stora jordskalv som orsakade omfattande skador.

I lördags började en jordskalvssvärm i Öxarfjörður på nordöstra Island. Majoriteten av skalven inträffar till havs några kilometer sydväst om Kópasker. Området ingår i Tjörnessprickzonen där de två kontinentalplattorna glider isär. Jordskalv är mycket vanliga i regionen.

Under gårdagen ökade den seismiska aktiviteten i området. Enbart under onsdagen inträffade över 500 jordskalv kring Öxarfjörður. Flera av de större skalven kändes i bland annat Kelduhverfi och Kópasker.

Det hittills största skalvet inträffade klockan 20.29 och hade en magnitud på 4,2. Det följdes inom loppet av 20 minuter av tre kraftiga efterskalv som uppmättes till 3,3 respektive 3,2.

Sedan i lördags har över 800 jordskalv skakat regionen. I nuläget finns det inget som tyder på att jordskalvssvärmen skulle vara på väg att ebba ut.

Serier av jordskalv har inträffat i samma område bland annat 2014, 2009, 2007, 1998 och 1997. Det senaste riktigt stora skalvet skedde den 14 januari 1976. Det hade en magnitud på 6,2 och orsakade stora materiella skador i Kópasker med omnejd. Då evakuerades ett hundratal invånare till bland annat Raufarhöfn, Húsavík och Leirhöfn eftersom många hus fick sprickor efter skalvet.

Rannveig Halldórsdóttir är bosatt i Kópasker. Hon upplevde även det stora skalvet 1976. Hon säger i Vísir att gårdagens största skalv kändes tydligt. Ändå var det långt ifrån jätteskalvet för 43 år sedan:
"Allt skakade här och vi tre som var hemma rusade upp och började hålla i akvariet. Vi var mest rädda om det. ... Det är ganska stora skakningar och det skallrar lite i skåpen, husgeråd och sådant."
Många boende i Kópasker minns 1976 års jordskalv. Rannveig Halldórsdóttir säger till Vísir att gårdagens skalv skapade olustkänslor som påminde om det skalvet:
"Då rasade allt ur alla hyllor, varenda grej. Oavsett om det var husgeråd eller blomkrukor eller vad som helst."
Guðmundur Magnússon är hamnvakt i Kópasker. Han berättar i Visir om upplevelsen av de större skalven under veckan:
"Skåpen började skallra vid sidan av oss och så kom hugget. Det är som om någon kör in i ens hus. Det kommer först ett litet vinande och så en duns. Så skakar allt efteråt."
Om jordskalvssvärmen fortsätter med fler stora skalv eller avtar är omöjligt att säga. Einar Hjörleifsson vid Veðurstofa Íslands säger till Vísir att boende i regionen bör tänka på att säkra inredningen och att gå igenom de beredskapsplaner som finns för större jordskalv.

Här kan du läsa mer om veckans jordskalvssvärm i Öxarfjörður.