söndag 10 mars 2019

Sparbankschef döms - förskingrade miljoner i tre års tid

I mer än tre års tid förskingrade sparbankschefen i Selfoss stora summor. Vid tretton tillfällen förde han över totalt drygt 9 miljoner isländska kronor till konton som han själv kontrollerade. Nu döms mannen till tio månaders villkorlig dom. Mannen slipper dock sitta i fängelse - bland annat för att det gick mer än två år mellan utredningens slut och åtalet.

Med början den 29 april 2011 förde sparbankschefen i Selfoss över pengar till egna konton. Då var det 104 720 isländska kronor som han förskingrade inför en semesterresa till utlandet. Vid ytterligare tolv tillfällen utnyttjade han sin ställning genom att föra över stora summor till bankkonton som han själv kontrollerade.

Det sista tillfället var den 4 december 2014. Då behövde mannen betala en bilverkstad för en reparation. Han plockade ut 73 465 isländska kronor och bekostade åtgärden med bankens pengar.

Mannen var chef för Sparisjóðurinn á Suðurlandis kontor i Selfoss, en sparbank som ingick i Sparisjóður Vestmannaeyja.

Det var inte bara förskingring som mannen ägnade sig åt. Det fanns också andra brister i verksamheten. Inte långt efter det sista förskingringsfallet togs Sparisjóður Vestmannaeyja över av Landsbanki. Beslutet berodde till stor del på att banken överskattat värdet på utlåningen från kontoret i Selfoss.

Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, krävde ett kapitaltillskott på 1,2 miljarder isländska kronor. Annars skulle Sparisjóður Vestmannaeyja inte längre klara miniminivån för eget kapital. Eftersom banken inte lyckades få fram de summorna togs den över av Landsbanki.

Nu döms alltså den tidigare chefen för förskingring. I förhör erkände mannen att han flyttat pengar från andras konton till sina egna. Som mest förskingrade han 4,5 miljoner isländska kronor i ett svep.

Utredningen var klar redan hösten 2016. Åtal mot mannen väcktes dock inte förrän i början av 2019. Att det dröjde två och ett halvt år är ett skäl till att han slipper fängelse och i stället får en villkorlig dom på tio månader. Om han inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom de närmaste två åren behöver han inte avtjäna straffet.

Förutom att med ränta betala tillbaka pengarna till Landsbanki ska mannen också stå för rättegångskostnader på drygt 700 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om övertagandet av Sparisjóður Vestmannaeyja och här kan du läsa domen i sin helhet.