söndag 3 mars 2019

Statsminister: Fortsatt valfångst spräcker inte regeringen

Gröna vänstern kommer inte att lämna regeringen på grund av fiskeminister Kristján Þór Júlíussons beslut att tillåta valfångst i ytterligare fem år. Det sade statsminister Katrín Jakobsdóttir i alltinget i fredags. Hon ifrågasatte beslutsunderlaget - och efterlyste en ny granskning av hållbarheten i fortsatt jakt på val.

Fiskeminister Kristján Þór Júlíusson gav nyligen klartecken till jakt på sillval och vikval fram till 2023. Två av regeringspartierna - Självständighetspartiet och Framstegspartiet - förespråkar fortsatt valfångst. Gröna vänstern vill däremot stoppa jakten.

Frågan om tillstånd till jakt och utfärdande av fångstkvoter är fiskeministerns ansvar. Kristján Þór Júlíussons beslut har fått hård kritik från Gröna vänstern. Både statsminister Katrín Jakobsdóttir och miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson ifrågasatte beslutsunderlaget.

Trots att frågan delar de tre regeringspartierna så kommer den inte att få regeringen att spricka. Det sade Katrín Jakobsdóttir i alltinget i fredags. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, vände sig då till statsministern med anledning av de internationella reaktionerna på beslutet att tillåta valfångst i ytterligare fem år.

Katrín Jakobsdóttir ansåg att den rapport som togs fram av Hagfræðistofnun vid Háskóli Íslands inte gav en tillräcklig bild av hållbarheten. Hon ville därför se en ny bedömning av konsekvenserna av fortsatt valfångst.

Men på en direkt fråga från Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir svarade hon att Gröna vänstern inte hotat lämna regeringen på grund av jaktbeslutet och att hon inte heller hade ställt något ultimatum om en omprövning av beslutet:
"Kanske säger det något om den politiska debatten att den genomsyras av något slags hotkultur eftersom jag inte är förtjust i hotkultur. Jag använder inte mycket hot i samarbeten varken inom regeringen eller med andra som jag arbetar med, till exempel här med oppositionen. Nej, det hotades inte med regeringskris eftersom jag inte är mycket för hot och jag tycker att det finns alldeles för mycket hot i isländsk politik för att säga det rent ut."
Här kan du läsa mer om beslutet att jaga val i ytterligare fem år.