måndag 4 mars 2019

Turister som utsätter sig för livsfara på IslandTurister som bestämmer sig för att ha picknick på ett kalvat isberg som sedan blåser ut i en islagun, personer som trotsar vågorna och spolas ut till havs medan de är upptagna med att fotografera och människor som tror att de kan bada i Geysir och ådrar sig brännskador. Listan över utländska besökare som inte insett att den isländska naturen är farlig kan göras lång.

De senaste veckorna har flera vinterturister skapat rubriker genom sitt beteende. En av dem, Judith Streng, blev också en internationell angelägenhet. Hon satte sig på ett isberg på stranden där Jökulsá rinner ut i Atlanten från Jökulsárlón. Men vågorna förde med sig isberget ut till havs. Hon hann dock bli undsatt av en annan turist som kunde hjälpa henne i land.

Judith Streng säger till ABC att hon inte hade en tanke på att det kunde vara farligt att klättra upp på isberget. Hennes son fortsatte att fotografera medan isberget började driva ut till havs:
"I thought it was safe. ... One girl had been on it and then two girls at the same time, and it was very secure with them. But I don't weigh very much. So it was a little easier to float off with me, I guess."En annan turist som utsatte sig för fara vid Jökulsárlón balanserade på brospannet. Där ägnade sig mannen åt lindans med körbanan på ena sidan och den strömma Jökulsá på väg ut i Atlanten på andra sidan. En del av balansgången filmades av guiden Pétur Eggerz som var på väg över bron. Han säger till Vísir att mannen strax därpå hoppade in i en väntande bil och åkte från platsen innan någon hann ingripa:
"Alla var häpna. Han är naturligtvis död om han faller där ute."

Reynisfjara väster om Vík í Mýrdal är en av Islands farligaste stränder. Här har genom åren flera turister drunknat när de förts med ut till havs när de överraskats av de lömska vågorna. Trots att det finns ett stort antal varningsskyltar på stranden fortsätter turister att utsätta sig för livsfara. Chauffören Petra Albrecht filmade de besökare som stod ute bland vågorna för att fotografera. Hon säger i Morgunblaðið att hon ofta kommer med turister till Reynisfjara men att hon aldrig tidigare sett något liknande:
"Jag har aldrig sett någon bete sig på det här sättet tidigare. Människorna stod ute på stranden direkt framför mycket stora vågor. I allmänhet springer människorna bort från vågorna vilket också är mycket farligt, men detta var oerhört farligt."
Här kan du läsa mer om olyckstillbud på Reynisfjara.