tisdag 26 mars 2019

Utbyggnad av Natos hangar i Keflavík klar senast 2021

Senast i februari 2021 ska utbyggnaden av en av Natos hangarbyggnader i Keflavík vara klar. Efter förändringarna ska flygplan av typen P-8A Poseidon kunna använda hangaren. Den skräddarsydda ombyggnationen görs för att amerikanskt flyg bättre ska kunna följa ryska ubåtsrörelser i Nordatlanten.

För första gången sedan Nato-basen i Keflavík stängdes hösten 2006 investerar nu USA pengar i anläggningar på isländsk mark. Förslaget togs fram under Barack Obamas tid som president. Det klubbades senare slutgiltigt av efterträdaren Donald Trump.

Nu är det klart att det blir Rizzani de Eccher, ett amerikanskt företag, som ska bygga om en av hangarerna i Keflavík. Prislappen är knappa 14 miljoner dollar. Arbetet ska vara klart senast i februari 2021. Fyra företag lade anbud på uppdraget.

Hangaren byggdes för flygplan av typen P-3 Orion. Nu byggs den om för att kunna användas av P-8A Poseidon. Modellen används för övervakning av ubåtar.

USA kommer inte att ha några flygplan permanent stationerade i Keflavík. I stället kommer de att periodvis använda Keflavík som bas för att följa ryska ubåtars rörelser i Nordatlanten.

Här kan du läsa mer om investeringarna i Keflavík.