
Vigur är en av fem isländska öar som har bofast befolkning. Men nu har Salvar Baldursson och Hugrún Magnúsdóttir - som tog över Vigur 1994 - bestämt sig för att sälja. Släktingar till dem har bott på ön ända sedan 1888. Sedan dess har den gått från generation till generation.
Vigur tillhör kommunen Súðavíkurhreppur men det mesta utbytet sker med Ísafjörður. Det är härifrån postbåten går och det är från Ísafjörður som drygt 10 000 turister årligen tar båten till ön.
På ön finns en rad historiska byggnader. Där finns också ett mycket rikt fågelliv. På Vigur häckar bland annat 28 800 par av lunnefågel, 3 500 par av ejder och 200 par av tobisgrissla.
Det har ryktats om en prislapp på runt 300 miljoner isländska kronor för Vigur. Ön har en yta på 45 hektar. I köpet ingår byggnader på totalt 700 kvadratmeter. Men allt som finns på Vigur ingår inte i köpet. Viktoríuhúsið, som byggdes vid 1860, och en väderkvarn från samma tid ägs av nationalmuseet Þjóðminjasafn Íslands.
Det har också talats om stort intresse från penningstarka utlänningar. Hittills har dock Vigur förblivit osåld. Súðavíkurhreppur har diskuterat möjligheterna att köpa ön. Den lilla kommunen anser sig inte ha råd.
Informella diskussioner har förts med grannkommunerna Ísafjarðarbær och Bolungarvík. Inte heller tillsammans anser sig kommunerna kunna motivera prislappen för invånarna.
Kommunpolitikerna i Ísafjarðarbær vänder sig nu till miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson med en uppmaning till regeringen om att köpa Vigur. Utöver den unika bebyggelsen och fågellivet anges turismen som ett viktigt argument. Eftersom ön är öppen för allmänheten kan besökare uppleva de speciella miljöerna på ön.
Beslutet om att vända sig till regeringen klubbades i kommunfullmäktige med sju röster mot noll. Skälet är att kommunpolitikerna befarar att ön skulle kunna få en kapitalstark utländsk ägare som skulle stänga Vigur för besökare. Genom ett statligt ägande skulle ön även i framtiden vara öppen för allmänheten.
Borg Fasteignasala, den mäklare som håller i försäljningen, har tidigare uppgivit att det varit just kapitalstarka utlänningar - i synnerhet amerikaner - som visat intresse för Vigur. De ska bland annat ha hört sig för om möjligheterna om att landa med helikopter på ön.
Tidigare har Halla Signý Kristjánsdóttir, alltingsledamot för Framstegspartiet, uppmanat regeringen att säkra ett statligt ägande av Vigur. Ísafjarðarbærs brev till Guðmundur Ingi Guðbrandsson har ännu inte besvarats.
Här kan du läsa mer om försäljningen av Vigur.