tisdag 26 mars 2019

Wow Air kan vara ett steg närmare räddning från konkurs

Fordringsägarna ska vara positiva till att omvandla sina krav på Wow Air till aktier. Men några besked om det konkurshotade flygbolagets framtid kom inte i går. Wow Air tvingades ställa in två avgångar till och från London. Och två plan fick inte lyfta eftersom uthyraren befarade att bolaget snart skulle kollapsa.

Ett besked om Wow Airs framtid skulle ha kommit i går. Något sådant besked kom aldrig. Men enligt RÚV ska fordringsägarna i går kväll ha accepterat det första steget mot en total kursändring för bolaget. De ska vara positiva till att omvandla 49 procent av fordringarna till aktier. Resterande 51 procent av Wow Air ska säljas.

Osäkerheten kring Wow Air är alltjämt stor. Regeringens hållning har inte ändrats. Finansminister Bjarni Benediktsson säger i Morgunblaðið att staten inte kommer att gå in med pengar för att hålla Wow Air i luften:
"Jag har tidigare sagt att vi inte ser något som rättfärdigar att lägga in skattepengar i denna riskabla verksamhet. Det är den linjen vi har haft och den gäller fortfarande."
Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger i Morgunblaðið att en konkurs för Wow Air skulle innebära ett hårt slag mot den isländska ekonomin. Samtidigt anser hon att det allmänna läget är sådant att en konkurs inte skulle innebära några katastrofala konsekvenser. Flygplatsbolaget Isavia - som har fordringar på Wow Air på 1,8 miljarder isländska kronor - ska också ha fått något slags garantier:
"Naturligtvis skulle detta bli ett hårt slag om allt går så illa som det bara kan. Detta är en stor arbetsplats och det skulle - precis som tidigare har framkommit - ha inverkan på turistnäringen."
Gårdagen var kaotisk. Ständigt kom nya uppgifter om att det inte längre gick att boka vissa av Wow Airs planerade avgångar. Kjarninn uppgav att det kunde bli aktuellt för Samgöngustofa att återkalla flygbolagets tillstånd om inte den ekonomiska situationen förbättrades.

Förvirring och osäkerhet präglade också gårdagens trafik. Två avgångar i varje riktning mellan Keflavík och London ställdes in. Ett flyg till Dublin försenades med 18 timmar. Och i Montreal och Miami hölls plan kvar på marken sedan de företag som leasat dem till Wow Air krävde säkerheter eftersom de befarade att flygbolaget var på väg mot konkurs.

Wow Air ska ha gjort en förlust på 22 miljarder isländska kronor under 2018. För att överleva 2019 behöver bolaget minst 10 miljarder. Det egna kapitalet ligger på minus 11 miljarder.

De utdragna turerna med Icelandair och Indigo Partners har inte heller förbättrat läget. Det ryktas om att bokningsläget för Wow Air är på hälften av förra årets nivåer. Och det ska alltså bero på det konkurshot som ruvat över bolaget de senaste månaderna.

Samtidigt är det allt fler som ifrågasätter förhandlingarna med Indigo Partners. Efter nästan fyra månaders diskussioner hoppade den tilltänkta investeraren av den affär som skulle rädda Wow Air. Men det var Wizz Air - som till stor del ägs av Indigo Partners - som köpte Wow Airs landningstillstånd på Gatwick i London.

Wizz Air meddelade i förra veckan att bolaget till sommaren öppnar en ny linje mellan Gatwick och Keflavík. Kjarninn skriver att det är ett drag som har fått somliga att ifrågasätta Indigo Partners motiv. Den fråga som de ställer sig är om ett bolag som verkligen skulle vilja köpa Wow Air skulle börja trafikera en sträcka som skulle göra Wizz Air till en direkt konkurrent.

Här kan du läsa mer om konkurshotet mot Wow Air.