fredag 19 april 2019

Bro minskar risk för översvämningar vid utbrott i Katla

En bro över Þverá blir verklighet inom de närmaste månaderna. Då får inte bara boende på gårdarna i Vestur-Landeyjar närmare till ringvägen. Vid ett vulkanutbrott i Katla slipper de dessutom åka i riktning mot översvämningarna för att evakuera området. Samtidigt byggs en två kilometer lång anslutningsväg.

Under Eyjafjallajökulls utbrott 2010 vaknade debatten om behovet av att kunna evakuera gårdarna i Vestur-Landeyjar, ett landsbygdsområde söder om Hella och Hvolsvöllur på södra Island. Några översvämningar från Eyjafjallajökull nådde aldrig området. Men vid ett utbrott i Katla är det inte osannolikt att regionen skulle drabbas.

I dagsläget kan invånarna bara lämna sina hem genom att resa österut. I norr finns älven Þverá, i väster älven Hólsá och i söder Atlanten. Och om Katlas översvämningar skulle nå området skulle de vid en evakuering alltså tvingas resa i riktning mot dem för att kunna komma ut på ringvägen.

En 92 meter lång bro över Þverá ska lösa problemet. Dessutom byggs en två kilometer lång anslutningsväg. Ágúst Sig­urðsson, kommunchef i Rangárþing ytra, säger i Morgunblaðið att han hoppas att den nya bron snart ska vara på plats:
"Detta blir en mycket stor och efterlängtad förbättring i kommunikationerna."
Brobygget minskar inte bara riskerna vid ett vulkanutbrott. Många boende i Vestur-Landeyjar får dessutom en betydligt kortare resväg till ringvägen.

Här kan du läsa mer om brobygget över Þverá.