tisdag 16 april 2019

Färja från Reykjavík till Akranes kostade 8 000 per person

Försöket med en färja mellan Reykjavík och Akranes slutade med ett underskott på 30 miljoner isländska kronor för de två kommunerna. Det betyder att varje biljett i praktiken kostade skattebetalarna 8 050 isländska kronor. Självständighetspartiet anser att pengarna borde använts till att subventionera annan kollektivtrafik.

I juni 2017 började Sæferðir segla mellan Reykjavík och Akranes. Linjen var ett försök att återuppta den färjetrafik mellan städerna som lades ned i samband med att tunneln under Hvalfjörður invigdes 1998. Kommunerna gick in med 30 miljoner isländska kronor i projektet.

När trafiken upphörde i november samma år hade färjan transporterat totalt 3 652 passagerare. Sæferðir återlämnade då färjan till det norska rederi som den hyrts av.

Inför ett möte i kommunstyrelsen ställde Självständighetspartiets representanter frågor om färjetrafiken. Det visade sig att den blev kostsam. I praktiken kostade varje resenär skattebetalarna 8 050 isländska kronor.

Självständighetspartiet skriver i en reservation att pengarna hade kunnat användas till att subventionera annan kollektivtrafik. Partiet vänder sig också mot de höga subventionerna per person.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken mellan Reykjavík och Akranes.