torsdag 25 april 2019

Jordskalvssvärm är över - beredskap i Öxarfjörður sänks

Jordskalvssvärmen i Öxarfjörður är över. Nu sänker Almannavarnir beredskapen i området. Beslutet innebär enligt ett pressmeddelande att den återgår till normal nivå. Serien av jordskalv började den 23 mars och kulminerade fyra dagar senare med ett skalv som uppmättes till 4,2. Över 3 000 jordskalv registrerades medan den seismiska aktiviteten pågick.

Den 23 mars började den kraftigaste jordskalvssvärmen på flera årtionden i Öxarfjörður på nordöstra Island. Totalt inträffade över 3 000 jordskalv. Det kraftigaste ägde rum på kvällen den 27 mars och hade en magnitud på 4,2. Skalvet kändes i bland annat Kópasker och Kelduhverfi.

Den senaste tiden har det dock varit mycket lugnt i området. Under tisdagen och onsdagen registrerades bara tre skalv i det område till havs i Öxarfjörður där jordskalvssvärmen skedde. Det största av dessa tre skalv hade en magnitud på 1.

Veðurstofa Íslands gör nu bedömningen att jordskalvssvärmen är över. Almannavarnir har därför beslutat att återgå till normal beredskapsnivå. Den förhöjda beredskapen utlystes den 28 mars eftersom det fanns en risk för större skalv i området. Boende i bland annat Kópasker och Kelduhverfi uppmanades då att säkra föremål om ett stort skalv skulle inträffa.

Här kan du läsa mer om jordskalven i Öxarfjörður.