torsdag 4 april 2019

Jordskalvssvärmen i Öxarfjörður på väg att ebba ut

Illustration: Veðurstofa Íslands
Jordskalvssvärmen som har skakat delar av nordöstra Island de senaste dagarna håller sannolikt på att ebba ut. Nu sker ett hundratal skalv om dagen med epicentrum i Öxarfjörður. Veckans hittills kraftigaste skalv uppmättes till 2,7. Den förhöjda beredskapen i regionen kring Kópasker och Kelduhverfi kvarstår än så länge.

Förra lördagen började en av de kraftigaste jordskalvssvärmarna på länge i Öxarfjörður. De flesta skalven sker till havs sex kilometer sydväst om Kópasker. Hittills har ungefär 3 000 jordskalv skett sedan den seismiska aktiviteten började.

Åtta skalv har varit större än 3. Det största skalvet inträffade förra onsdagen och hade en magnitud på 4,2. Men den här veckan nådde det största skalvet en magnitud på 2,7. Det inträffade i tisdags morse.

Den seismiska aktiviteten var som mest intensiv mellan 27 och 29 mars. Då skakades området kring Öxarfjörður av över 500 jordskalv om dagen. Det största antalet ägde rum den 28 mars. Då registrerades 780 skalv i Öxarfjörður.

Almannavarnir har fortfarande förhöjd beredskap i regionen. Men det mesta tyder på att jordskalvssvärmen är på väg att ebba ut. Om den fortsätter att avta är det troligt att beredskapen återgår till normal nivå under de närmaste dagarna.

Det är dock för tidigt att säga att jordskalvssvärmen skulle vara över. Under några timmar i går morse skedde ett sextiotal jordskalv i området. Det största uppmättes till 2,5.

Sigþrúður Ármannsdóttir vid Veðurstofa Íslands säger till RÚV att det är tydligt att aktiviteten minskar. Det är därför sannolikt att den upphör utan att något riktigt stort skalv inträffar:
"Allt kan hända. ... Det mest sannolika scenariot är att detta ebbar ut, men det kan ingen säga med säkerhet."
Jordskalvssvärmar i regionen följs alltid med särskild vaksamhet. Trakterna kring Öxarfjörður ligger i den så kallade Tjörnessprickzonen, ett område där kontinentalplattorna glider isär och jordskalv därför är vanliga.

Här är också en av få platser på Island där jätteskalv kan inträffa. Det senaste stora skalvet ägde rum 1976. Det hade en magnitud på 6,2 och orsakade stor materiell förstörelse i Kópasker med omnejd. Det orsakade dock inga allvarliga personskador.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen i Öxarfjörður.