tisdag 16 april 2019

Kallades quisling - nu går Páll Magnússon till motangrepp

När Páll Magnússon var med på Självständighetspartiets möte på Västmannaöarna kallade en partikamrat honom för quisling. Nu går Páll Magnússon till motangrepp. Han skriver i Eyjafréttir att det är oacceptabelt att liknas vid "en landsförrädare och mördare" på grund av olika vägval i kommunpolitiken på Hemön.

Sex röster fattades för att Självständighetspartiet skulle få egen majoritet i förra årets kommunalval på Västmannaöarna. Men i stället kunde utbrytarpartiet För Hemön bilda koalition med Ölistan. För första gången på årtionden tvingades Självständighetspartiet i opposition.

Nederlaget kom som en chock för partiet. Upprinnelsen var ett inställt provval som gjorde det omöjligt att utmana Elliði Vignisson om uppdraget som kommunchef. Missnöjet ledde fram till att utbrytarpartiet För Hemön bildades med Íris Róbertsdóttir som toppkandidat. Hon blev också den som tog över som kommunchef.

Självständighetspartiet överklagade valresultatet utan någon framgång. Många vände också ryggen åt Páll Magnússon, alltingsledamot för Självständighetspartiet hemmahörande på Västmannaöarna, som i striden inte tog parti för någon falang. Och det uppfattades i sin tur som ett indirekt stöd till utbrytarna i För Hemön.

Sedan dess har Páll Magnússons ställning internt försvagats på flera sätt. Han petades från Självständighetspartiets representantskap på Västmannaöarna. Flera alltingsledamöter var öppet kritiska mot hans agerande.

Páll Magnússon var dessutom redan tidigare omstridd eftersom han öppet visat sitt missnöje med att inte ha fått någon ministerpost. Hans ställning förstärktes knappast när han tidigare i år kritiserade dåvarande justitieministern Sigríður Á. Andersen för att inte ha utsett någon vikarie till Lára Huld Guðjónsdóttir, syssloman på Västmannaöarna, när den ordinarie tillfälligt arbetade med andra uppgifter.

I alltingets talarstol anklagade han Sigríður Á. Andersen för "totalt oacceptabel statsförvaltning". Páll Magnússon vände sig bland annat mot att hon enligt ett pressmeddelande utsett Kristín Þórðardóttir, syssloman i Suðurland, till ersättare fram till årsskiftet - något som innebär att hon basar över två sysslomansdistrikt.

Under en längre tid har Páll Magnússon i olika sammanhang tagit upp kommentarer på nätet som han anser är över gränsen. I januari i år skrev han i Eyjafréttir att det var viktigt att visa respekt och gott omdöme även när partimedlemmar hade olika åsikter.

Han skriver nu i Eyjafréttir om Páll Þór Guðmundsson - som har förtroendeuppdrag för Självständighetspartiet på Västmannaöarna - och hans kommentarer till bilder från ett partimöte på Ásgarður på Hemön. Páll Magnússon anser att problemet är av sådan dignitet att det måste uppmärksammas.

Flera av Självständighetspartiets alltingsledamöter besökte nyligen Hemön för att diskutera aktuella politiska frågor med partimedlemmarna på ön. Páll Magnússon var en av de ledamöter som var med. Páll Þór Guðmundsson kommenterade bilder på honom och två lokala medlemmar - Stefán Geir Gunnarsson och Stefán Jónsson som även de valde bort Självständighetspartiet i konflikten med För Hemön - med att de var quislingar:
"Íslensk orðabók säger att betydelsen av ordet quisling är 'landsförrädare, den som förråder sitt land i händerna på en fiendearmé'. Ordet är naturligtvis bildat till den norske nazisten Vidkun Quisling som var tyskarnas hantlangare i andra världskriget och som norrmännen dömde till döden för landsförräderi efter kriget. Han anklagades bland annat för att ha orsakat omkring tusen norska judars död. Detta är alltså mannen som Páll Þór Guðmundsson tycker att det passar sig att jämföra dem med, Stebbi på Gerði och Stebbi på Grund. Och varför jämför Páll dem med landsförrädare och mördare? Ja, på grund av att de hade en annan åsikt än han i kommunpolitiken."
Vidare skriver Páll Magnússon att "sådana uttryckssätt om reskamrater" inte kan accepteras. Páll Þór Guðmundsson har ännu inte svarat på kritiken.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets splittring på Västmannaöarna.