tisdag 16 april 2019

Kampanj för att återuppväcka Wow Air bröt mot aktielagen

Upplägget med den anonyma investeringskampanjen Hluthafi blev inte gammalt. Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, dömde ut det som lagligt. För att komma runt lagen om aktiehandel valde initiativtagarna att ändra investeringsplanerna för en nystart för Wow Air. Nu har också två personer som står bakom kampanjen trätt fram.

I helgen lanserades Hluthafi, en kampanj inriktad på att finansiera en återkomst för det konkursade lågprisflygbolaget Wow Air. Målet var att samla minst 10 000 privata investerare. De skulle samtliga bidra ekonomiskt till projektet. Initiativtagarna uppmanade deltagarna att inte gå in med mer pengar än en femtedel av månadslönen.

Tanken var att pengarna skulle användas för att köpa en större aktiepost i ett återuppstått Wow Air. Initiativtagarna beskrev sig som tidigare kunder som ville arbeta för konkurrens på flyg mellan Island och utlandet.

Upplägget blev inte långvarigt. Fjármálaeftirlitið påbörjade i söndags en granskning av Hluthafi. Slutsatsen var enligt ett pressmeddelande att kampanjen stod i strid med lagen om aktiehandel.

Hluthafi reagerade på myndighetens kritik genom att ändra upplägget. I stället för att utlova aktier får nu de som köper in sig i Hluthafi en del i ett bolag som kan komma att köpa aktier i Wow Air.

I söndags trädde Guðmundur Yngvason och Friðrik Atli Guðmundsson fram som inblandade i försöket. Bägge arbetar för byggföretaget Sólhús. Guðmundur Yngvason berättar i Morgunblaðið om företagets medverkan i projektet:
"Sólhús är beskyddare och bekostar intressegruppen, det vill säga denna grupp som till exempel ska göra denna hemsida."
Friðrik Atli Guðmundsson säger till RÚV att han inte vill nämna några ytterligare inblandade personer. Han hävdar dock att det är en kompetent grupp som står bakom initiativet.

En som har vänt sig till Hluthafi är affärsmannen Ástþór Magnússon. På Island är han mest känd för att ha ställt upp i tre presidentval och för att ha försökt ställa upp i ytterligare två - men då lyckades han inte samla in de nödvändiga underskrifterna. Han har enligt Eyjan även visat intresse för att investera i Wow Air innan konkursen var ett faktum.

Ástþór Magnússon skriver att han har kontakter som snabbt kan ordna en flotta bestående av fyra plan av modellen Airbus A321 samt nödvändiga tillstånd. Hans förslag är att Wow Airs tidigare ledning skapar ett bolag som använder det gamla varumärket och sköter marknadsföring, försäljning och service. Själv skulle han genom bolaget Wow Craft driva själva trafiken.

Om det blir något av Hluthafi återstår att se. Det finns dock ett stort intresse inom turistindustrin för att delta i uppbyggandet av ett nytt lågprisbolag. Kristófer Oliversson, vd för Center Hotels, säger till RÚV att han överväger att investera. Han tror att ytterligare ett flygbolag är nödvändigt för branschen.

Davíð Torfi Ólafsson, vd för Íslandshótel, säger till RÚV att det har betydelse för hotellkedjan att det finns ännu ett bolag på marknaden. Bolaget har dock inte tagit något beslut om att eventuellt gå in med pengar i nygamla Wow Air.

Här kan du läsa mer om turerna kring Wow Air.