lördag 20 april 2019

Landslagsryttare sålde islandshäst till underpris

10,4 miljoner isländska kronor tvingas en landslagsryttare betala till ett stall för att ha sålt en hingst till underpris. Ryttaren anlitades som agent för försäljningen. Men ryttaren sålde hästen först till sitt eget stall. Ett par veckor senare såldes den vidare till Norge för dubbla summan. Héraðsdómur Suðurlands fastslår att ryttaren lurade stallet och tjänade stora summor på bluffen.

I november 2014 köpte ett stall tillhörande en isländsk landslagsryttare en hingst som gjort bra ifrån sig på den stora hästtävlingen Landsmót. Hästen hade sådana egenskaper att många utländska stall var intresserade av att köpa den.

Ägaren, en man bosatt i Garðabær, anlitade landslagsryttaren för att ordna affären. Hans uppdrag var att hitta en köpare som betalade ett marknadsmässigt pris för hästen. Ryttaren skulle få 10 procent av köpesumman i provision.

Ryttaren vände sig inte till utlandet. I stället sålde han hästen till det stall som han driver tillsammans med sin hustru utanför Hella på södra Island. Priset var 9,5 miljoner isländska kronor.

Men den lovande hingsten blev inte kvar länge på gården. Bara ett par veckor senare sålde landslagsryttaren hästen vidare till ett norskt stuteri som tidigt visat intresse för den. Då hade priset stigit till 19,9 miljoner.

Det här var dock inte den information som den ursprunglige ägaren fick. Han fick beskedet att det utländska intresset svalnat. Landslagsryttaren kunde dock sälja hingsten till ett lägre pris till en islänning. Ägaren accepterade affären. Först senare fick han veta att hästen registrerats på landslagsryttaren och inte på den islänning som han pekat ut som blivande köpare.

Héraðsdómur Suðurlands anser att ryttaren försökte dölja affärens verkliga upplägg för ägaren. Syftet var att tjäna en stor summa på köpet. Vidare fastslår domstolen att landslagsryttaren förstod att hästen var värd betydligt mer än vad han köpte den för. Därför förde han ägaren bakom ljuset med olagliga metoder. Bluffen gynnade honom ekonomiskt.

Landslagsryttaren tvingas nu betala 10,4 miljoner isländska kronor - alltså hela mellanskillnaden mellan de två försäljningarna - i skadestånd till ägaren. Ryttaren ska dessutom stå för rättegångskostnader på drygt 3,2 miljoner.

Här kan du läsa domen i sin helhet.