måndag 8 april 2019

Luftföroreningar gör kollektivtrafik i Reykjavík gratis i dag

Stadsbussarna i Reykjavík med omnejd är gratis i dag. Skälet är dålig luftkvalitet - i synnerhet vid de stora trafiklederna. Därför uppmanas alla att ställa bilen och i stället åka kollektivt, gå eller cykla för att minska problemen med luftföroreningar. Det är troligt att problemet med dåligt luft fortsätter under de närmaste dagarna.

Svaga vindar, torra vägar och låg sannolikhet för större mängder nederbörd. Det är faktorer som gör att luftkvaliteten i Reykjavík väntas vara dålig under de närmaste dagarna. Redan i går översteg mängden dammpartiklar i luften gränsvärdena i Reykjavík. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Nyligen meddelade bussbolaget Strætó att det i appen lanserats gratis heldagsbiljetter under "gråa dagar" - alltså dagar när luftföroreningarna ligger över gränsvärdena. Den första dagen med så mycket dammpartiklar i luften inträffar alltså i dag.

Den som har Strætós app kan ladda hem en gratisbiljett som gäller busstrafiken i Reykjavík med omnejd under hela dygnet. Biljetten gäller enbart i dag. Om även tisdagen skulle bli en "grå dag" utfärdas en ny dygnsbiljett.

Samtidigt uppmanar Strætó, kommunen i Reykjavíkområdet, miljödepartementet, Umhverfisstofnun och hälsoskyddsmyndigheten i Reykjavík invånarna att inte använda bilen i dag. I stället uppmanar de i ett pressmeddelande befolkningen att ta bussen, cykla eller gå för att inte bidra till problemen med dålig luft.

Här kan du läsa mer om införandet av gratis kollektivtrafik vid dålig luftkvalitet.