måndag 1 april 2019

Massuppsägningar efter konkursen för Wow Air

Bara i fredags varslades omkring 400 personer om uppsägning till följd av Wow Airs konkurs. Och fler varsel är att vänta när effekterna av flygbolagets kollaps får full effekt. Wow Airs anställda riskerar att bli utan löner i flera månader. Vissa får låna av sina fackföreningar. Andra kan tvingas vända sig till hjälporganisationer.

När Wow Air gick i konkurs i torsdags blev i ett slag ungefär 1 100 personer av med sina jobb. Aldrig tidigare har så många islänningar blivit arbetslösa på en och samma dag. Och nu börjar kedjereaktionerna komma. I fredags varslades cirka 400 personer om uppsägning.

Det största varslet kom från Airport Associates, det bolag som skötte Wow Airs markservice på flygplatsen i Keflavík. Där fick 315 av 400 anställda beskedet att de inte skulle få behålla sina tjänster. Det är dock inte säkert att samtliga tvingas gå. Bolaget ska nu göra om skiften. Vissa kan få stanna men kanske med deltidstjänster i stället för heltidsjobb.

Fríhöfnin, taxfree-butiken i Keflavík, varslade i fredags sex personer. Resebyrån Gamanferðir - som till 49 procent ägdes av Wow Air - sade upp en stor del av personalen. Ledningen har dock inte velat gå ut med hur många det rör sig om. Byggföretaget Byggingarfélag Gylfa og Gunnars varslade 40 personer. Skälet är att ledningen tror att projekten på Suðurnes kommer att bli betydligt färre efter Wow Airs konkurs.

Regeringen gav i fredags 80 miljoner isländska kronor till arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun för att kunna klara av anhopningen. Av dessa gick 65 miljoner till servicecentrumet i Reykjavík och 15 miljoner till kontoret i Reykjanesbær. Inom kort kommer regeringen även behöva skjuta till mer pengar till arbetslöshetskassan.

Wow Airs anställda fick inte ut någon lön i mars. För många kan det på grund av handläggningen av konkursen dröja flera månader innan de får ut pengar från den statliga lönegarantin. Flera fackförbund har erbjudit sina medlemmar tillfälliga lån i väntan på lönegarantin.

Men vissa grupper riskerar att inte fångas upp av trygghetssystemen. Det rör framför allt flygvärdinnor som fortfarande varit under utbildning. De har varken rätt till studielån eller a-kassa. Flugfreyjufélag Íslands, ett fackförbund som organiserar flygvärdinnor, måste därför hänvisa dem till socialtjänsten eller be dem söka hjälp hos frivilligorganisationer.

När Vinnumálastofnun stängde i fredags eftermiddag var det 679 personer som hade ansökt om a-kassa sedan Wow Airs konkurs på torsdagsmorgonen. Av dessa var det 554 som tidigare hade varit anställda av flygbolaget.

Konkursen innebär att antalet flygstolar till Island minskar med 30 procent i sommar jämfört med 2018. Eftersom det är så tätt inpå högsäsongen är det inte särskilt troligt att något annat bolag har möjlighet att storsatsa på flyg till Keflavík - inte minst eftersom flygförbudet för vissa Boeing-modeller gör det svårare att hyra in flygplan för kortare perioder.

Kristján Sigurjónsson, chefredaktör för Túristi, säger till RÚV att en annan trolig konsekvens av Wow Airs konkurs är högre priser. Icelandairs och Wow Airs förluster visar att den hårda konkurrensen gjort att de sålt flygstolar till underpris:
"Biljettpriserna har varit ovanligt låga och vi resenärer har den senaste tiden flugit på ägarnas bekostnad och det fortsätter sannolikt inte så, men konkurrensen finns fortfarande på många flyglinjer men den minskar visserligen."
Gylfi Zoëga, professor i ekonomi vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att stigande oljepriser och lönekostnader varit starkt bidragande till Wow Airs konkurs. Icelandair har ännu högre lönekostnader - men också mer kapital för att hålla bolaget i luften under turbulens på marknaden:
"Island är ett mycket dyrt land för exportnäringar - i synnerhet en låglönenäring som turismen. All service för turister är dyr här: hyrbilar, bussar, hotell, restauranger och annat. Denna höga prisnivå hotar dessa näringar och att driva ett flygbolag som konkurrerar med flygbolag som har huvudkontor i låglöneländer - Ungern, Polen och till och med Storbritannien - där lönerna är mycket lägre än på Island går helt enkelt inte i längden. Det är är lärdomen som vi kan dra av Wow Airs konkurs."
Det var Wow Airs skulder till de bolag som de leasat flottan av som till sist gjorde konkursen oundviklig. Ett av planen står fortfarande på marken i Keflavík. Wow Air hade vid tidpunkten för konkursen en skuld till flygplatsbolaget Isavia på omkring 1,8 miljarder isländska kronor i obetalda flygplatsavgifter.

Just det planet ägs enligt RÚV av Air Lease Corporation. Representanter för bolaget väntas till Island i veckan för att förhandla om flygplanet. Troligen kommer bolaget tvingas att betala Wow Airs skulder för att få tillbaka planet. Den räkningen blir i sin tur en fordran i Wow Airs konkursbo. Eftersom planet har ett värde av 15 till 18 miljarder räknar Isavia med att Air Lease Corporation betalar.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.