torsdag 18 april 2019

Medium hjälpte släktingar hitta avrättades grav

När Agnes Magnúsdóttirs och Friðrik Sigurðssons kroppar grävdes upp 104 år efter Islands sista avrättning visste inte de anhöriga var de skulle gräva. En man som kom till trakten sommaren 1934 kunde hjälpa dem. Han berättade i vilken riktning från huggkubben som de två morddömda hade i ovigd jord.

Natten mot den 14 mars 1828 brann gården Illugastaðir på Vatnsnes ned till grunden. Två personer - bonden Natan Ketilsson och gårdskarlen Pétur Jónsson - hittades döda efter eldsvådan. Branden kunde dock inte dölja den verkliga dödsorsaken. Det visade snart att de hade huggits ihjäl i sömnen.

Misstankarna riktades snart mot pigan Agnes Magnúsdóttir och bondsonen Friðrik Sigurðsson. De anklagades för att ha planerat morden. Och hon pekades ut som hjärnan. Bägge fälldes senare för mord och dömdes till döden. De halshöggs vid Þrístapar mellan Hvammstangi och Blönduós den 12 januari 1830. Det var det sista dödsstraffet som verkställdes på Island.

Huvudena spikades upp på pålar. Kropparna begravdes i ovigd jord.

Då var det ingen som tvivlade på deras skuld. Inte heller var det någon som ansåg att de skulle få en ordentlig begravning. Men med åren var det allt fler som började anse att Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson förtjänade en riktig grav. Så småningom var det också vissa som undrade vad de skulle ha haft för motiv till dubbelmordet.

Det var först i juni 1934 - alltså 104 år efter avrättningen - som kropparna grävdes upp. De hade grävts ned på mark tillhörande gården Sveinsstaðir på Vatnsnes. Deras anhöriga hade dock ingen aning om på vilken plats.

En resande vid namn Guðmundur kom denna sommar till gården. Magnús Ólafsson, som är arvtagare till Sveinsstaðir, berättar i RÚV att mannen ska ha varit ett medium som lyckats få kontakt med Agnes Magnúsdóttir. Genom denna kontakt kunde Guðmundur ge släktingarna avgörande information om platsen:
"Farfar hade ingen aning om var benen hade begravts vid Þrístapar. ... Då säger främlingen: 'Men skulle det hjälpa till i sökandet om jag säger att det är i högsommarsolnedgång från huggkubben sett?'"
De två kranierna hittades nära skeletten. Det var enligt Magnús Ólafsson oväntat eftersom det hade sagts att kranierna hade flyttats till vigd jord efter avrättningen.

Här kan du läsa mer om avrättningen av Agnes Magnúsdóttir och Friðrik Sigurðsson.