måndag 1 april 2019

Över 2 500 jordskalv på åtta dagar i Öxarfjörður

Illustration: Veðurstofa Íslands
Över 2 500 jordskalv har skett i Öxarfjörður sedan förra lördagen. Trots att den intensiva serien av jordskalv fortsätter har den minskat i intensitet i helgen. Myndigheterna har dock alltjämt förhöjd beredskap i regionen kring Kópasker och Kelduhverfi. Skälet är att den här jordskalvssvärmen sker närmare bebyggelse än tidigare svärmar.

Förra lördagen började en av de senaste årens mest intensiva jordskalvssvärmar på Island. Den har sitt epicentrum till havs i Öxarfjörður sydväst om Kópasker på nordöstra Island. Inom loppet av en dryg vecka har över 2 500 jordskalv skakat området.

Hittills har åtta jordskalv haft en magnitud på minst 3. Det kraftigaste skalvet uppmättes till 4,2 och inträffade klockan 20.29 i onsdags.

Men under helgen har aktiviteten minskat. Visserligen inträffade närmare 300 jordskalv under lördagen och söndagen, men inget av dem nådde en magnitud på 3. Det största ägde rum 14.11 i går och uppmättes till 2,4.

Ágústa Ágústsdóttir, bonde på Reistarnes på Melrakkaslétta strax norr om Kópasker, säger till Vísir att de inte märkt av jordskalvssvärmen så mycket på gården. Men hon råkade vara inne i Kópasker på ett möte när det stora skalvet ägde rum i onsdags:
"Det skakade riktigt rejält. Det kom först en sådan liten eller mindre skakning och egentligen direkt efteråt den fruktansvärt stora. Hela huset skakade naturligtvis och man insåg först efteråt att detta är en ganska unik upplevelse."
Inga Sigurðardóttir driver butiken Skerjakolla i Kópasker. Hon säger till RÚV att jordskalven är det stora samtalsämnet i samhället. Många har säkrat föremål som finns på väggar och hyllor om fler jätteskalv skulle komma. För dem som bott länge i trakten fungerar skalvserien som en påminnelse om det stora skalv som inträffade 1976 och orsakade stora materiella skador:
"Visserligen är människor rädda för det här. Men det är inte som om det råder någon panik, utan människor talar med varandra om det och om hur obehagligt det är och att det förhoppningsvis börjar ebba ut och sådant. När människor träffas talas det naturligtvis detta och man återkallar det som hände vid det stora skalvet som skedde 1976, och dem som var här då."
Arna Ósk Arnbjörnsdóttir var sex år när jätteskalvet 1976 inträffade. Hon berättar i Morgunblaðið att hon var i skolan. När skalvet kom skrek läraren åt barnen att springa ut på skolgården. När skolskjutsen körde hem eleverna såg hon att många hus hade fått stora sprickor av skalven. Ett hus gick inte att komma fram till eftersom det fanns sprickor i marken. Hon påmindes om det i onsdags:
"Det skakade ganska rejält. ... Jag satt vid tv:n när det skedde. Jag blev riktigt rädd och tog tag i min make. Strax därpå kom ett annat mindre. ... Och så tänker man alltid - är det stora på gång?"
Almannavarnir höjde beredskapen i torsdags. Invånare i Kópasker och Kelduhverfi uppmanades att säkra föremål om fler stora skalv skulle inträffa. Ett nytt beslut om beredskapsnivån tas sannolikt i början på veckan. Om jordskalvssvärmen fortsätter att avmattas är det troligt att beredskapen återgår till normal nivå.

Jordskalven har inget samband med vulkanisk aktivitet. Området ligger i den så kallade Tjörnessprickzonen. Där är jordskalv mycket vanliga på grund av kontinentalplattornas rörelser.

Här kan du läsa mer om jordskalven vid Öxarfjörður.