tisdag 30 april 2019

Par reser med husbil från Kina till IslandEfter tre års förberedelser, fem månader på väg och trettio länder har det kinesiska paret Tong Tong och Baibai kommit fram till Island. Färden med husbil har tagit dem bland annat genom Pakistan, Iran, Kroatien, Ungern och Frankrike. Men minnena från Makedonien är inte de bästa. Tong Tong berättar i Vísir att de blev rånade på nästan allt de ägde:
"De tog tre Iphone-telefoner, tre kameror och min väska, plånbok och allt. Jag har bara passet och den här bilen."
Från Danmark seglade de med färjan Norræna till Seyðisfjörður på östra Island. De fick då beskedet att det var första gången som ett fordon registrerat i Kina körde ombord färjan. De har under sin tid på Island bland annat besökt Jökulsárlón, Reynisfjara och Reykjavík. De dokumenterar resan på Youtube och Instagram.

Tong Tong och Baibai stannar på Island i två veckor innan de vänder hemåt. De räknar med att hemresan tar två månader. Tong Tong säger till Vísir att det var hans pappa som väckte intresset för Island. Pappan fick aldrig möjlighet att genomföra resan. Baibai berättar att Island även var ett resmål som hon haft i åtanke:
"Detta var också min dröm."
De finansierar resan bland annat genom att laga mat och sälja den till människor de möter på vägen.