fredag 12 april 2019

Resebyrå tvingas ge upp efter konkursen för Wow Air

Resebyrån Gaman Ferðir fortsatte när Wow Air gick i konkurs. Men nu ger företaget upp och slutar med all verksamhet. Efter konkursen blev det alldeles för dyrt för Gaman Ferðir att boka om planerade resor med andra flygbolag. Fjorton anställda mister sina jobb i samband med nedläggningen av Gaman Ferðir.

Den isländska resebyrån Gaman Ferðir grundades 2012. Samma år gjorde Wow Air bolagets första flygningar. De två företagen samarbetade redan från början. Och tre år senare köpte Wow Air in sig i Gaman Ferðir.

Inledningsvis ägnade sig resebyrån i första hand åt kortare resor till evenemang som fotbollsmatcher och konserter. Verksamheten växte snart till längre resor med teman som golf och skidåkning samt resor till storstäder och soliga destinationer.

När Wow Air nyligen gick i konkurs ägde flygbolaget 49 procent av aktierna i Gaman Ferðir. Resebyrån meddelade att verksamheten skulle fortsätta. Men nu står det klart att företaget inte går att rädda. Gaman Ferðir har lämnat in sitt tillstånd och upphör med all verksamhet.

Gaman Ferðir använde sig av Wow Air både för charterflyg och för köp av flygstolar till olika destinationer. Efter konkursen har resebyrån försökt boka om passagerarna med andra flygbolag och försökt anlita andra för charter. Det har blivit betydligt dyrare än väntat.

De höga kostnaderna innebär alltså att Gaman Ferðir ger upp. Försöken att hitta nya investerare har inte lyckats. I ett pressmeddelande skriver resebyrån att tillgången till kapital inte räcker för att överleva det närmaste halvåret.

Fjorton anställda förlorar sina arbeten. Inga resenärer lämnas dock helt strandsatta på det sätt som skedde vid Wow Airs konkurs. Eftersom Gaman Ferðir ingår i den statliga garantin för paketresor kan kunder få ersättning för olika typer av kostnader genom Ferðamálastofa.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.