söndag 7 april 2019

Samma familj äger bägge butikerna i Vopnafjörður

Kauptún har länge varit den enda livsmedelsbutiken i Vopnafjörður. Och den som glömt någon nödvändig vara utanför öppettiderna har kunnat stanna till vid Ollasjoppa. Men nu ägs bägge butikerna av samma familj. När Ollasjoppas ägare bestämde sig för att sluta valde familjen som driver Kauptún att ta över.

Vid årsskiftet hade Vopnafjarðarhreppur på östra Island 660 invånare. Av dessa bodde 527 personer i Vopnafjörður, den enda tätorten i kommunen. 

Sedan länge är Kauptún den enda livsmedelsbutiken i Vopnafjörður. Den enda konkurrensen på orten kommer från Ollasjoppa, en bensinmack och grill som även har ett mindre sortiment av livsmedel och andra dagligvaror.

Men nu har bägge butikerna samma ägare. Nikulás Albert Árnason driver Kauptún tillsammans med familjen. Nyligen köpte de Ollasjoppa. De har döpt om butiken till Robbinn efter en äldre släkting som var med om att bygga just det hus som den nu finns i. Han säger i Morgunblaðið att de får vissa stordriftsfördelar genom att äga båda butikerna:
"De tidigare ägarna var på väg att sluta så vi hoppade på detta. Detta passar bra ihop med driften av butiken. Vi förväntar oss att kunna samsas och inköp och annat."
Robbinn har fått ny inredning. Som tidigare kommer det att finnas ett sortiment av livsmedel och servering. Nikulás Albert Árnason säger i Morgunblaðið att de bland annat gör hamburgarna själva av kött från trakten:
"Detta är ett Vopnafjörðurtema. Jag tror att både lokalbefolkning och turister kommer att uppskatta det."
Här kan du läsa mer om Kauptún.