torsdag 4 april 2019

Seltjarnarnes tar emot flyktingar för första gången

Seltjarnarnes ger klartecken till att ta emot fem kvotflyktingar i år. Det rör sig om hbtq-personer som flytt undan förföljelser i Uganda. De befinner sig nu i flyktingläger i Kenya. Det är första gången som Seltjarnarnes välkomnar flyktingar. Beslutet om att ta emot dem har klubbats i kommunfullmäktige efter en förfrågan från socialdepartementet.

Regeringen tänker i år ge 75 flyktingar en fristad på Island. Två tredjedelar är personer som har flytt undan kriget i Syrien. De välkomnas till Húnaþing vestra - där Hvammstangi är centralort - och Blönduósbær - där Blönduós är centralort. Dessutom kommer tio hbtq-flyktingar från Uganda till Garðabær.

Seltjarnarnesbær blir nästa kommun som tar emot kvotflyktingar i år. Beslutet fattades av kommunfullmäktige efter en förfrågan från socialdepartementet. Klartecknet gäller upp till fem hbtq-personer från Uganda. I dag lever de i FN:s flyktingläger i Kenya.

I avtalet med socialdepartementet förbinder sig kommunen att bland annat ordna bostäder i ett års tid och att stå för olika typer av stöd och service.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att flyktingarna kommer att få undervisning om Island före avresan. Det är ännu inte klart när de kommer till Seltjarnarnes.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande under 2019.