onsdag 1 maj 2019

Ágúst Ólafur Ágústsson återvänder till alltinget

Ágúst Ólafur Ágústsson återvänder i dag till sin plats i alltinget. Den socialdemokratiske politikern har varit borta i nästan fem månader sedan han av partiets förtroenderåd fått en anmärkning för sitt beteende mot journalisten Bára Huld Beck. Han skriver på Facebook att han genomgått behandling för alkoholism och att han ber om en andra chans.

I december förra året lämnade Ágúst Ólafur Ágústsson tillfälligt rikspolitiken. Han hade då av Socialdemokraternas förtroenderåd fått en anmärkning för hur han betett sig mot Bára Huld Beck, journalist på Kjarninn. Ágúst Ólafur Ágústsson hade tidigare varit delägare i just Kjarninn.

Efter en barrunda i Reykjavík gjorde Ágúst Ólafur Ágústsson flera närmanden mot Bára Huld Beck. När han avvisades fällde han en rad kränkande kommentarer. Ágúst Ólafur Ágústsson meddelade att han skulle ta en paus efter förtroenderådets beslut - men han hade då inte haft någon ytterligare kontakt med Bára Huld Beck.

Hon trädde fram och hävdade att han försökte släta över händelsen. Bára Huld Beck berättade att han hade gjort upprepade närmanden och för varje avvisning trakasserade och hånade han henne. Hon var till sist så rädd att hon inte vågade vara ensam med honom.

En opinionsmätning som gjordes i januari i år visade att en majoritet av islänningarna ansåg att Ágúst Ólafur Ágústsson borde avgå.

Inledningsvis tog Ágúst Ólafur Ágústsson tjänstledigt från alltinget utan lön. I början på februari skrev han på Facebook att han avsåg att sjukskriva sig. Syftet var bland annat att fortsätta en påbörjad behandling mot alkoholmissbruk i Samtök áhugafólks um áfengis- og vímuefnavandanns regi.

Nu meddelar Ágúst Ólafur Ágústsson på Facebook att han återvänder till alltinget. Han skriver att han genomgått en behandling mot alkoholism - men att kampen mot missbruket går vidare även om själva behandlingen nu är avslutad:
"Jag har behövt se mitt liv i vitögat, erkänt min vanmakt gentemot alkohol och blivit redo att ta emot andras hjälp. ... Jag tar det inte för givet att åter ta plats i alltinget och jag kommer att göra allt jag kan för att vinna förtroende på nytt. Jag brinner för att arbeta i samhällets intresse och att åstadkomma goda saker som politiker. I praktiken ber jag om en andra chans."
Här kan du läsa mer om Ágúst Ólafur Ágústsson.